Το Reuters θέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέντε ερωτήματα εν όψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης (16 Δεκεμβρίου), σχετικά με την “ζωή μετά το PEPP”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδική αναφορά γίνεται στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία περιλαμβάνονται στο PEPP αλλά όχι στο APP.
Το APP απαιτεί αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, της οποίας στερούνται τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ ενδέχεται να τονίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσειν να υποστηρίζονται, καθώς οι εξαγορές ομολόγων PEPP θα επανεπενδύονται.

Τι να περιμένουμε την Πέμπτη;

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,09 τρισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 στο αποκορύφωμα της αναταραχής στην αγορά λόγω του COVID-19, θα λήξει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Eίναι επίσης πιθανό να επισημάνει ότι ο ρυθμός αγοράς ομολόγων θα επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα επανεπενδύσει κεφάλαια από ομόλογα λήξεως σε PEPP πίσω στην αγορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει την επιλογή επέκτασης έκτακτου προγράμματος, εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η πολιτική μπορεί να καθοριστεί για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης της ανανεωμένης αβεβαιότητας.

«Είναι μια ευαίσθητη στιγμή, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση σχετικά με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, Luigi Speranza.

Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Πώς το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) θα καλύψει το κενό όταν λήξει το PEPP;

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του εξαετούς APP αναμένεται να διπλασιαστούν από τον Απρίλιο για να σταθεροποιήσουν τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στο 2% και να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του PEPP. Αλλά η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη. Τα γεράκια της ΕΚΤ τάσσονται κατά, τη στιγμή που πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει πολύ υψηλός μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, τα περιστέρια θέλουν να τηρήσουν την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική επειδή οι μακροπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συμβιβασμός σχετικά με την ενίσχυση του APP αλλά με όρια στο μέγεθος και το χρόνο της δέσμευσης.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει ένα πακέτο αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2022, με την προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να δαπανηθεί στο συνολό του.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να άρει τις αγορές ομολόγων για μικρότερο χρονικό διάστημα με τη δέσμευση ότι οι αγορές θα συνεχιστούν, αλλά ότι το μέγεθός τους θα συζητηθεί αργότερα και πιθανότατα θα μειωθεί.

Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Θεωρεί η ΕΚΤ τον πληθωρισμό ως παροδικό;

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν μπορεί να περιγραφεί πλέον ως «παροδικός».

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο υψηλό ρεκόρ 4,9%, η Λαγκάρντ θα πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή περιορίζεται στο 1,8% περίπου το 2024. Βασικό είναι επίσης εάν ο υψηλός πληθωρισμός τροφοδοτεί τις μισθολογικές απαιτήσεις, άροντας τις μακροπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές ενσωματώνονται στους μισθούς.

Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Τι σημαίνει η Όμικρον για τις οικονομικές προοπτικές;

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο η Όμικρον επιδεινώνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα μέσω νέων περιορισμών.

Η Λαγκάρντ πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει προσαρμοστεί στην πανδημία και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι – μέχρι στιγμής – η Όμικρον δεν αλλάζει δραματικά τις οικονομικές προοπτικές.

Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Πόση ευελιξία θα επιτρέψει η ΕΚΤ μετά το PEPP;

Οι αγορές ομολόγων αναζητούν ενδείξεις για το αν η ευελιξία που είναι ενσωματωμένη στο PEPP θα μεταφερθεί στο APP, ακόμη και αν αναβληθούν ορισμένες αποφάσεις.

Ορισμένοι αναλυτές δεν αναμένουν από την ΕΚΤ να αυξήσει τα όρια έκδοσης ή να απορρίψει το capital key για τo APP, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές ενστάσεις.

 

El-Erian για πληθωρισμό: Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της Fed

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα

FT: Η Ελλάδα θα πιέσει ΕΚΤ για παράταση ποσοτικής χαλάρωσης

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street