Αυτό που συνέβη στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, με την απογείωση του τζίρου στις τελικές δημοπρασίες, αναστάτωσε θετικά φυσικά την αγορά, που έψαχνε να βρει την αιτία ή τις αιτίες της έκρηξης των συναλλαγών.

Τι συνέβη με απλά λόγια: Στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 75 εκατ. και η λήξη των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 191 εκατ., με τους περισσότερους στην αγορά, να ψάχνονται και να δηλώνουν άγνοια σε πρώτη ανάγνωση του γεγονότος.

Τελικά, αρκετά μετά το κλείσιμο του ΧΑ, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι το αμερικανικό fund Vanguard ήταν ο δράστης, καθώς επιδόθηκε σε πωλήσεις ισχυρών χαρτιών που κατέχει, αλλά παράλληλα και σε αγορές, ενώ πιθανότατα πέρασε σε τελικούς επενδυτές μετοχές στις οποίες είχε τοποθετηθεί το τελευταίο τρίμηνο περίπου.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά προφανώς τη Δευτέρα, φωτίζοντας πλήρως το χθεσινό σκηνικό, που μπορεί να επαναληφθεί κατά ορισμένες εκτιμήσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με μικρότερο τζίρο.

Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντως, δείχνει να έχει δυναμική για περαιτέρω άνοδο, αλλά λογικό είναι να καταγραφούν και κέρδη κάποια στιγμή.

Αν μάλιστα η γενικότερη θετική εικόνα διατηρηθεί, το πιθανότερο είναι τα όποια κέρδη ρευστοποιούνται, να επανεπενδυθούν σε άλλους τίτλους, που εμφανίζουν προοπτικές.

Την πεποίθηση αυτή μεταφέρουν μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία, μεταφράζοντας τις κινήσεις ισχυρών επενδυτικών δυνάμεων, αλλά και μεμονωμένων επενδυτών με σημαντικά διαθέσιμα, αλλά βασιζόμενα και στις συνεχείς ενέσεις, από τις νέες υψηλότερες αποτιμήσεις ξένων οίκων, που ωθούν συνολικά το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα και πολλούς τίτλους διαρκώς σε πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Διαβάστε ακόμη: