Πέραν πάσης αμφιβολίας ο ενεργειακός κλάδος λόγω και της συγκυρίας (Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός) έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χρηματιστήριο, ενώ δεν είναι τυχαίο πως όλα τα μεγάλα επενδυτικά και επιχειρηματικά stories που την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά αφορούν την Ενέργεια!

Για λόγους πολλούς και διάφορους, που έχουν να κάνουν τόσο με την τρέχουσα κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη Ουκρανίας – Ρωσίας και εν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων του Πούτιν, αλλά και γιατί η Ελλάδα συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που την καθιστούν εξαιρετικά δελεαστική για την παραγωγή διαφόρων σύγχρονων μορφών ενέργειας (φως, νερό, αέρας), οι ξένοι επενδυτές, κατά κύριο λόγο τα κορυφαία funds του κόσμου όπως η Macquarie, η CVC, το KKR και άλλα πολλά, έχουν εστιάσει μετοχικά και έχουν βάλει στο κάδρο των επιλογών τους σχεδόν όλο τον κλάδο της Ενέργειας, σε όλες της τις μορφές, από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, μέχρι τον λιγνίτη, την ηλεκτρική ενέργεια και τα πετρέλαια.

ΔΕΗ – ΕΛ.Π.Ε – ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Η ΔΕΗ έχει καταδείξει με τη χρηματιστηριακή της συμπεριφορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ότι ανακάμπτει και αποκτά τη χαμένη δυναμική της. Από κοντά και η Μότορ Όιλ για την οποία η αγορά βοά ότι εμπλέκεται σε σενάριο εξαγοράς ποσοστού (30%) εισηγμένου ομίλου, για το οποίο υπάρχει και άλλος (ξένος) διεκδικητής! Οι φήμες (που δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως) μιλούν για ενδιαφέρον εμπλοκής στον Ελλάκτορα, που ως γνωστόν κατέχει τον ΑΝΕΜΟ που αποτελεί και το φιλέτο της Ενέργειας, καθώς επίσης και τον Ηλέκτορα που ενασχολείται με τα σκουπίδια.

Δυο τομείς υψηλού ενδιαφέροντος πέραν πάσης αμφιβολίας για την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που παράλληλα βλέπει τα περιθώρια διύλισης να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, που αντίστοιχα ισχύει και για τα ΕΛ.ΠΕ. που παρουσίασαν υψηλή κερδοφορία!
Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο φέρεται να υπήρξε και για τα ΕΛ.ΠΕ., για τα οποία αποκαλύφθηκε από το Radar ότι ο εκ Ρωσίας ομογενής Φιλάρετος Καλτσίδης, μεγιστάνας των τσιμέντων και με εξοχική κατοικία στην Κορώνη της Μεσσηνίας, υπέβαλε πρόταση στον Σπύρο Λάτση από κοινού με Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, για την απόκτηση των μετοχών του στα Ελληνικά Πετρέλαια, εισπράττοντας ωστόσο αρνητική απάντηση!

ενεργειακός κλάδος χρηματιστήριο

Τέρνα Ενεργειακή

Την ίδια ώρα η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε στο ταμπλό ιστορικά υψηλά, την ίδια ακριβώς ώρα που η περίφημη Macquarie στην Αθήνα φημολογείται ότι μετά τον ΔΕΔΔΗΕ ψάχνει deal στην Ενέργεια, ενώ προ ημερών απέκτησε αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 66 εκατ. στερλινών και τον αγγλικό ΔΕΔΔΗΕ!

Οι πληροφορίες λένε (που επίσης δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως) ότι η Macquarie έχει υποβάλει πρόταση όχι για το 20% όπως ακούγεται, αλλά για το όλον, όσο είναι εκ πρώτης διαθέσιμο δηλαδή, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση! Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ των 2 πλευρών ήταν περίπου 4 ευρώ, 21 προσφέρει η Macquarie, 25 ζητεί ο Γ. Περιστέρης, με τις πληροφορίες να λένε πως το deal, αν τελικά κλείσει, θα κλειδώσει στα 22,5-23 ευρώ ανά μετοχή!

Ελλάκτωρ

Ενδιαφέρον χρηματιστηριακό εκδηλώνεται και για τον Ελλάκτορα, ο οποίος αναπόφευκτα λόγω Μπακοκαϋμενάκηδων βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών ενόψει καθοριστικών εξελίξεων!
Ταυτοχρόνως οι τράπεζες που από την αρχή του χρόνου σέρνουν τον χορό της ανόδου κινήθηκαν έντονα ανοδικά δείχνοντας ισχυρά αντανακλαστικά και βάσιμες προοπτικές!

Ιντρακάτ Ενεργειακή

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εσχάτως φέρεται να προέκυψε σοβαρό ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτικών οίκων για την Ιντρακάτ Ενεργειακή. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο Σ. Κόκκαλης θα συναινέσει την ώρα τούτη σε πώληση της ραγδαία αναπτυσσόμενης εταιρίας, θυγατρικής της εισηγμένης Ιντρακάτ, παρά τη φημολογούμενη πολύ δελεαστική πρόταση που φέρεται να έχει υποβληθεί.

Τράπεζες και «καλά χαρτιά»

Αλλεπάλληλες εκθέσεις διεθνών οίκων βάζουν και πάλι στο κάδρο των κεντρικών επιλογών των ξένων τις 4 συστημικές τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες εξυγιαίνονται, απεγκλωβίζονται από τα κόκκινα δάνεια, αναπτύσσονται, παρουσιάζουν υπεραξίες και από του χρόνου θα ξεκινήσουν να μοιράζουν και μερίσματα!

Επιπροσθέτως έντονο ενδιαφέρον υπήρξε τόσο για τα καλά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η 3Ε, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ καθώς και μετοχές που έχουν μπροστά τους στόρυ όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Elvalhalkor του Ομίλου Στασινόπουλου..

Ο Ελλάκτωρ, η Τέρνα Ενεργειακή και οι αποκαλύψεις του Radar!