Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη γειτονική Ιαπωνία τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη της απαγορεύουν να συμμετέχει σε τέτοια δραστηριότητα.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας αποκάλυψαν ότι το παράθυρο εκτόξευσης ήταν μεταξύ 31 Μαΐου και 11 Ιουνίου και ότι η εκτόξευση μπορεί να επηρεάσει τα ύδατα στην Κίτρινη Θάλασσα, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και ανατολικά του νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων.

Προειδοποίηση ασφαλείας εκδόθηκε από την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας για τα πλοία στην περιοχή αυτές τις ημερομηνίες λόγω των πιθανών κινδύνων από πτώση συντριμμιών. Η ακτοφυλακή συντονίζει και διανέμει πληροφορίες για την ασφάλεια στη θάλασσα στην Ανατολική Ασία, γι’ αυτό πιθανότατα έλαβε την ειδοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Για να εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα έναν δορυφόρο στο διάστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που απαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων παρατήρησης της Γης από τη χώρα θεωρήθηκαν ως μεταμφιεσμένες δοκιμές πυραύλων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι η εκτόξευση θα παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕκαι αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Ο υπουργός Άμυνας Yasukazu Hamada έδωσε εντολή στην Ιαπωνική Δύναμη Αυτοάμυνας να καταρρίψει τον δορυφόρο ή τα συντρίμμια εάν εισέρχονταν στο ιαπωνικό έδαφος.

Ο Ματσούνο είπε ότι είναι πιθανό ο δορυφόρος να εισέλθει ή να περάσει πάνω από τα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας. Αυτό θα περιλαμβάνει την Οκινάουα, όπου οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες στρατιωτικές βάσεις και χιλιάδες στρατεύματα.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ετοιμότητα για πτώση συντριμμιών πυραύλων μετά τις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας στις αρχές του έτους. Η χώρα έχει επίσης αναπτύξει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και αναχαιτιστές πλοίου-αέρος στη νοτιοδυτική περιοχή της.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Fumio Kishida είπε ότι διέταξε τους αξιωματούχους να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση προκειμένου να ειδοποιήσουν τους Ιάπωνες σχετικά.

Διαβάστε περισσότερα