Η στήλη έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθόν, επισημαίνοντας το πόσο πίσω είμαστε στον συγκεκριμένο τομέα.
Η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, έφερε στην επικαιρότητα άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως τα ανανεώσιμα αέρια βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα θέσπισε το REPowerEU, ήτοι την νέα ενέργεια για την Ε.Ε., θέτοντας μεταξύ των πυλώνων της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αύξηση της παραγωγής για τα δύο αυτά ανανεώσιμα αέρια.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το δυναμικό βιομάζας, άμεσα αξιοποιήσιμης, μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή βιομεθανίου 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που μπορούν και να καλύψουν τον στόχο της χώρας μας μέχρι το 2030, αλλά το κυριότερο να τροφοδοτήσουν ταυτοχρόνως το ενεργειακό σύστημα με καθαρή ενέργεια.
Ιδίως και κυρίως αν το βιομεθάνιο δεν κατέληγε με τη μορφή βιοαερίου και την πρόσμιξη διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή ηλεκτροπαραγωγή.
Οι υπάρχουσες μονάδες μπορούν βιοαερίου εύκολα να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, ρίχνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αν φυσικά υπήρχαν τα κατάλληλα δίκτυα.
Οι ωφέλειες για την γεωργία και κτηνοτροφία της χώρας από μία τέτοια εξέλιξη αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας, καθώς και η αξιοποίηση των υπολειμμάτων για παραγωγή λιπασμάτων που είναι πανάκριβα σήμερα, είναι προφανείς.
Αλλά θα πρέπει και οι φορείς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, οι συγχωνευθείσες πρόσφατα ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και η ΔΕΔΑ, στα προγράμματα 5ετούς διάρκειας που αυτό το διάστημα θα υποβάλλουν, να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων τους προς κάθε πηγή και τοποθεσία παραγωγής βιομεθανίου, με συνευθύνη βεβαίως και της ΡΑΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Έχουμε πρώτη ύλη άφθονη, υπάρχει διάθεση, υπάρχουν κεφάλαια για επενδύσεις και εγχώρια και ξένα, αλλά προς το παρόν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και οι μονόπλευρες αποφάσεις αποτελούν εμπόδιο για την παραγωγή και χρήση καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, την αγροτική παραγωγή και φυσικά το περιβάλλον.