Υπάρχει ένα θέμα που σκανδαλίζει και απογοητεύει μαζί. Είναι να απορεί κανείς, τουλάχιστον αν μη τι άλλο.

Σε μία τέτοια περίοδο που πληρώνουμε πανάκριβο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, σε όποια μορφή και οποιασδήποτε προέλευσης, η Ελλάδα και ειδικότερα ο ΔΕΣΦΑ δεν έχει καν θεσμικό πλαίσιο για το πράσινο φυσικό αέριο, το βιομεθάνιο!

Το οποίο μπορεί να παράγεται άνετα εδώ, στη χώρα μας, με πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη, πρωτίστως για την ενεργειακή μας επάρκεια, αλλά και για την προμήθειά του σε σαφώς πολύ χαμηλότερες τιμές.

Αφορμή για το θέμα αυτό μου έδωσε ελληνοαμερικάνος επενδυτής, ο οποίος έρχεται πλέον τακτικά στην πρώτη πατρίδα του και άρχισε να αναζητά τρόπους να επενδύσει στην παραγωγή “πράσινου” φυσικού αερίου, δηλαδή βιομεθανίου, καθώς έλκει την καταγωγή του από περιφέρεια που προσφέρει άφθονη πρώτη ύλη για μία τέτοια επένδυση και η οποία ύλη ουσιαστικά μένει πλήρως ανεκμετάλλευτη! Πετιέται!

Αλλά, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι μόνο ευχολόγια ακούγονται και άκουγε και ο ίδιος από διάφορους (ανευθυνο)υπεύθυνους.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόβλεψη για το βιομεθάνιο, κανένα θεσμικό πλαίσιο!

Ακόμα και στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αγωγών του ΔΕΣΦΑ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία αναφορά, λες και το θέμα είναι ανύπαρκτο, λες και δεν έχουμε άμεση ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις, ειδικά τώρα!

Και είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί επιλέγεται μία τέτοια πολιτική στην ενέργεια και μάλιστα από δημόσιο φορέα, ποιος…μανατζάρει μία τέτοια επιλογή άραγε;

Δεν είναι όνειδος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν χρυσάφι το φυσικό αέριο και εμείς να πετάμε κυριολεκτικά την πρώτη ύλη από τις αγροτογεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις;

Αυτά, επί του παρόντος.