Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανεξετάζουν την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων υπό το φως της τραπεζικής αναταραχής του περασμένου μήνα, αλλά παραμένουν προσηλωμένοι στη χαλάρωση του πληθωρισμού.

Οι φόβοι μετάδοσης που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου οδήγησαν στην πτώση πολλών άλλων περιφερειακών δανειστών σε πολιτείες και κορυφώθηκαν με την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από τον συνάδελφο ελβετικό γίγαντα UBS στην Ευρώπη.

Αν και ο πανικός εκείνη την εποχή οδήγησε σε φυγή επενδυτών και καταθετών από τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, η αγορά έχει ηρεμήσει έκτοτε εν μέσω συναίνεσης ότι οι χρεοκοπίες τραπεζών ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων αδυναμιών στα επιχειρηματικά μοντέλα και όχι συστημικό ζήτημα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου στο απόγειο της τραπεζικής αναταραχής, παρά τις ορισμένες εκκλήσεις για παύση της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σημείωσαν τον κίνδυνο οικονομικών επιπτώσεων, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο στο 6,9% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού — αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Διαβάστε περισσότερα