Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2% την Τετάρτη, καθώς η ένταση κλιμακώθηκε στη Μέση Ανατολή μετά από εκατοντάδες νεκρούς σε έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού πετρελαίου από την περιοχή.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσε άνοδο 2,17 δολ. ή 2,4% στα 92,07 δολ. το βαρέλι. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 1,66 δολ. ή 1,9%, στα 88,32 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο σημεία αναφοράς κέρδισαν περισσότερα από $2 για να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδά τους σε δύο εβδομάδες νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Οι αγορές αξιοποίησαν τα ασφάλιστρα κινδύνου μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων σε χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον.

Στη συνέχεια, η Ιορδανία ακύρωσε μια σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να φιλοξενήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τους Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους ηγέτες. Ο Biden έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη, ξεκινώντας μια επίσκεψη για διαβουλεύσεις σχετικά με τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Γάζα.

«Αυτή η στροφή της διπλωματικής τύχης συγκεντρώνει και πάλι τον φόβο της εξάπλωσης των συγκρούσεων και ως εκ τούτου το άλμα στο πετρέλαιο», δήλωσε ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

«Μια μακροχρόνια κατοχή εμφανίζεται ως το σενάριο που ωθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς και ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν», πρόσθεσε ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia.

Εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις, άλλοι παράγοντες παρέχουν επίσης στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά πολύ πιο ραγδαία των εκτιμήσεων κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για πτώση 300.000 βαρελιών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Από την πλευρά της ζήτησης, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι μια πρόσφατη αναταραχή μέτρων πολιτικής συμβάλλει στην ενίσχυση μιας δοκιμαστικής ανάκαμψης.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας τον Σεπτέμβριο σημείωσε ημερήσιο ρυθμό ρεκόρ, αυξημένο κατά 12% από πέρυσι, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τα ποσοστά λειτουργίας για να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση για καύσιμα μεταφορών κατά τη διάρκεια της αργίας της Χρυσής Εβδομάδας και τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμη: