Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη μετά την αποστολή ενός πολεμικού πλοίου από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην κρίσιμη πλωτή οδό για τις παγκόσμιες αποστολές που έχουν δει πλοία να δέχονται επίθεση από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε 2,5% στα 78,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,5% στα 73,43 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία.

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε το αντιτορπιλικό Alborz μέσω του στρατηγικού στενού Bab al-Mandeb, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, χωρίς να διευκρινίσουν λεπτομέρειες για την αποστολή του πολεμικού πλοίου. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται περιοδικά επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών δρομολογίων.

Η κίνηση έρχεται αφότου το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέστρεψε τρία σκάφη ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σκοτώνοντας 10 μαχητές, σύμφωνα με έκθεση του AP.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από το υπό σημαία Σιγκαπούρης σκάφος Maersk Hangzhou, το οποίο είχε δεχτεί πυρά των Χούτι, ανέφερε σε δήλωση η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε δήλωση εκπροσώπου των ανταρτών την Κυριακή, η ομάδα Χούτι υποστήριξε ότι τα σκάφη είχαν «επίσημα καθήκοντα για την ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών», ανέφερε ένα ειδησεογραφικό κανάλι που ανήκει στους αντάρτες.

Η ομάδα Χούτι επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας ισραηλινά πλοία και άλλα πλοία που κατευθύνονται προς ή από το Ισραήλ, ως αντίποινα για τον πόλεμο της χώρας στη Γάζα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 22.000 ανθρώπους εκεί.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διασχίζουν τα δρομολόγια της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας στις αρχές Δεκεμβρίου, επιλέγοντας να αλλάξουν δρομολόγιο μέσω της νότιας Αφρικής – ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό ταξίδι με ναύλους θαλάσσιων μεταφορών που φτάνουν τα 10.000 $ ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Διαβάστε ακόμη: