Σήμερα (31/01), το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 30ή Σεπτεμβρίου. Η κάλπη θα στηθεί πέντε μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ηττήθηκε πρόσφατα σε πρόταση μομφής και τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση του Έντουαρντ Χέγκερ κατέρρευσε τη 15η Δεκεμβρίου, αφού ένα από τα κόμματα που μετείχαν σε εκείνη, αποχώρησε και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, επιρρίπτοντας ευθύνες και «εξαπολύοντας» κατηγορίες ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να στηρίξει τους πολίτες, στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Στις προσεχείς εκλογές, αναμένεται ότι θα «συγκρουστούν» τα φιλοδυτικά, φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα με τους δύο αριστερούς σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα «Κατεύθυνση» του πρώην Πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. Η παράταξη αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη της Ουγγαρίας.

Μέχρι σήμερα, η Σλοβακία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριζε ένθερμα την Ουκρανία, εφοδιάζοντας το Κίεβο και με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, S–300. Οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν ότι τα κόμματα «Κατεύθυνση» και «Φωνή» (ενός άλλου πρώην Πρωθυπουργού, του Πέτερ Πελεγκρίνι), προηγούνται εκείνων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε ακόμη: