Το «$ITA» θα φορά τα χρώματα της Εθνικής Ιταλίας – Τα κρυπτονομίσματα κατακτούν (και) τον αθλητισμό κι ο διπλός τζόγος των fan tokens…

Τα κρυπτονομίσματα κατακτούν τον επιχειρηματικό κόσμο (και τις ζωές μας) με γοργούς ρυθμούς, δεν υπάρχει πλέον αμφισβήτηση περί αυτού.

Οι εποχές που αντιμετωπίζονταν ως μυστήριο ή εγκληματικό εργάλειο (από την πλειοψηφία των αδαών μίντια) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον μπαίνουμε στη mainstream phase, τη φάση δηλαδή όπου υιοθετούνται από το ευρύ κοινό. Η τεχνολογία προχωρά, ο κόσμος εξελίσσεται και δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για οπισθοδρομικά μυαλά. Όποιος δεν προσαρμόζεται, χάνεται.

Οι ομάδες ποδοσφαίρου, που ξέρουν περισσότερο από όλους να μιλούν στις καρδιές του κόσμου, το γνωρίζουν καλά αυτό. Έτσι επιστρατεύουν κάθε μέσο κατάκτησης νέων φαν, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία για ένα υποσχόμενο επιχειρηματικό ντιλ που ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτική επένδυση.

Λεφτά υπάρχουν στο χώρο των κρύπτο (όπως και ρίσκο), αυτό έχει αποδειχθεί, για όσους τουλάχιστον ξέρουν πως να παίξουν το παιχνίδι…

Αυτή τη στιγμή η αγορά των λεγόμενων fan tokens, κρυπτονομισμάτων που φέρουν τα “χρώματα” μιας ομάδας, γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση, με ονόματα όπως η Γιουβέντους να πρωτοστατούν. Εταιρίες όπως η crypto.com έχουν αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, και κλείνουν συμφωνίες κυριολεκτικά από εδώ κι από εκεί.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το προ ημερών κολοσσιαίο ντιλ με τους LA Lakers, των οποίων η ξακουστή έδρα Staples Center μετονομάστηκε σε Crypto.com Arena μετά από συμφωνία με την ομώνυμη εταιρία! Ένα μικρό δείγμα της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται ο κλάδος…

Οι εθνικές ομάδες μπαίνουν στο παιχνίδι

Τώρα, γίνεται το επόμενο βήμα με εθνικές ομάδες! Έτσι, η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήρθε σε συμφωνία με την πάροχο blockchain, Chiliz, με σκοπό την κυκλοφορία ενός fan token ονόματι «$ITA», το οποίο θα δημιουργηθεί στην εφαρμογή Socios.com. Τα fan token θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθιστώντας την «squadra azzurra» την τρίτη εθνική ομάδα κάνει κάτι τέτοιο, μετά την Αργεντινή και την Πορτογαλία.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Socios.com θα είναι επίσης χορηγός του Κυπέλλου Ιταλίας Γυναικών για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον θα είναι και η τελευταία χορηγία που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα με κεντρικό φορέα του ιταλικού ποδοσφαίρου, αφού η Serie A πούλησε τα νέα δικαιώματα του VAR και τεχνολογίας γραμμής γκολ στην Crypto.com.

Προηγουμένως, τον Μάιο, η Crypto.com είχε συνάψει μια συμφωνία για το Coppa Italia με επίκεντρο το NFT και τη Serie A ως δοκιμαστική λειτουργία για μια πιθανή μεγαλύτερη συμφωνία που περιλαμβάνει μάρκες θαυμαστών. Σε συλλογικό επίπεδο, η Chliiz υπέγραψε με την Ίντερ ως τον κύριο χορηγό της φανέλας, αρχής γενομένης από αυτή τη σεζόν, σε ένα deal που προωθεί το «$INTER» fan token. Να σημειωθεί πως η εταιρία είχε ήδη συνάψει συμφωνίες με τις Μίλαν, Γιουβέντους, Ρόμα, Νάπολι και Μπολόνια – από τις ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Παγκόσμια πηγή εσόδων

Παράλληλα, τον Οκτώβριο η Λάτσιο ανακοίνωσε μια συμφωνία με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, η οποία περιελάμβανε την κυκλοφορία ενός διακριτικού θαυμαστών Binance.

Τα διακριτικά του Socios.com είναι ψηφιακά στοιχεία, δημιουργημένα στο μπλοκ Chiliz, τα οποία παρέχουν στους ιδιοκτήτες πρόσβαση σε δικαιώματα ψήφου σε δημοσκοπήσεις, επιβραβεύσεις VIP, αποκλειστικές προσφορές, λειτουργίες με δυνατότητα AR, παιχνίδια και διαγωνισμούς. Επιπλέον, οι φίλαθλοι μπορούν να συνδεθούν με άλλους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο σε παιχνίδια, διαγωνισμούς και κουίζ.

Στις ΗΠΑ, το Socios.com έχει πλέον συνάψει συμφωνίες με 24 franchise του NBA, αλλά δεν έχει ακόμη προσφέρει μάρκες θαυμαστών ως μέρος αυτών των συμφωνιών. Έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με κορυφαία φώτα από το NHL, όπως το New Jersey Devils και το Montreal Canadiens χωρίς συνδεδεμένα κουπόνια θαυμαστών.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Η άλλη όψη του (κρυπτο)νομίσματος

Είναι γεγονό πως οι αθλητικοί σύλλογοι, γεμάτοι πληγές από την πανδημία, χρειάζονται χρήματα. Και, έπειτα από ένα έτος επιτυχιών, οι επενδυτές στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έχουν πακτωλούς.

Βέβαια οι λάτρεις των σπορ αποτελούν εδώ και καιρό εύκολο θήραμα για εταιρείες που τους ωθούν σε ριψοκίνδυνες ή εθιστικές συμπεριφορές, με τις ομάδες να αποθαρρύνουν ελάχιστα το φαινόμενο. Η τάση είναι ανησυχητική. Περίπου το 40% των χορηγών φανέλας στην Premier League της Αγγλίας είναι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, από μόλις 10% το 2008. Καθώς οι δαπάνες μάρκετινγκ αυξάνονταν, αυξάνονταν και τα έσοδα από τον τζόγο: τη δεκαετία πριν από την πανδημία οι δαπάνες στη Βρετανία για στοιχηματισμό σχεδόν διπλασιάστηκαν, στις 4,7 δισ. στερλίνες ετησίως.

Το καινούργιο φαινόμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ομάδες παρέχουν κίνητρα στους οπαδούς τους να συμμετάσχουν στη “φρενίτιδα”, πρακτική που αναδεικνύεται με την ανάδυση των “οπαδικών κρυπτονομισμάτων”. Αυτά λογίζονται από τους δημιουργούς τους ως ένας τρόπος για τα κλαμπ να αυξήσουν την ψηφιακή αλληλεπίδραση με τους οπαδούς τους. Στην πράξη, οι κάτοχοί τους αποκτούν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, όπως ψηφοφορίες για το ποιο τραγούδι θα παιχτεί στο γήπεδο ενώ οι παίκτες κάνουν ζέσταμα ή ποιο σύνθημα θα γραφτεί στον τοίχο των αποδυτηρίων.

Η θελκτικότητα από πλευράς μάρκετινγκ είναι προφανής, ωστόσο τα ανταλλάξιμα αυτά κρυπτονομίσματα ενέχουν έναν πιο ύπουλο κίνδυνο. “Εάν ψηφίζει κανείς για διασκεδαστικά πράγματα όπως η μουσική ή το χρώμα του λεωφορείου της ομάδας, αυτό είναι ελκυστικό μόνο για νεότερους οπαδούς − κι έτσι ωθούνται οι νέοι να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα”, λέει ο Adam Willerton, γραμματέας συλλόγου οπαδών της αγγλικής Λιντς.

Τζόγος στον τζόγο

Ο Dreyfus υποστηρίζει ότι η τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση προκειμένου να δίνεται κίνητρο στις ομάδες να παρέχουν ποιοτικό περιεχόμενο. Το καλύτερο περιεχόμενο θα πρέπει, θεωρητικά, να ενισχύει τη ζήτηση για τα οπαδικά κρυπτονομίσματα, αυξάνοντας την τιμή τους. Η ομάδα μπορεί στη συνέχεια να πωλεί περισσότερα tokens για να συγκεντρώνει επιπλέον κεφάλαιο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα νομίσματα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί τίποτε περισσότερο από μέσο κερδοσκοπίας, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι ανύπαρκτο.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Υπάρχει κι ένα πρόσθετο επίπεδο επιπλοκών. Για να αγοράσετε τέτοια ψηφιακά νομίσματα, πρέπει πρώτα να αγοράσετε Chiliz, ένα κρυπτονόμισμα που αναπτύχθηκε από τη Socios και τη μητρική της εταιρεία. Η τιμή του Chiliz είναι μεταβαλλόμενη. Έτσι, η τιμή του token σας μπορεί να αυξάνεται σε όρους Chiliz, ωστόσο η τιμή του Chiliz μπορεί να υποχωρεί. Οι οπαδοί εκτίθενται, έτσι, σε δύο επίπεδα κινδύνου.

Είναι σαν ένα καζίνο όπου η αξία των μαρκών αλλάζει διαρκώς. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο: η τιμή του Chiliz μπορεί να αυξηθεί. Κι εκεί μπορεί να βρίσκεται η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη Socios και τους χρηματοδότες της, που περιλαμβάνουν τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο των τηλεπικοινωνιών Xavier Niel. Με την κυκλοφορία κάθε νέου token, περισσότεροι οπαδοί θεωρητικά θα αγοράσουν στη συνέχεια Chiliz, των οποίων η συνολική κυκλοφορία έχει ορισμένο “ταβάνι”. Η τιμή του Chiliz έχει αυξηθεί κατά 17 φορές φέτος. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τα εμπόδια εισόδου για νέους οπαδούς.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου (συνολικά έσοδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα) συρρικνώθηκε κατά 13% τη σεζόν 2019-2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Deloitte. Οι 150 εκατ. στερλίνες που κέρδισαν οι ομάδες ανά την Ευρώπη μέσω της Socios το τρέχον έτος αντισταθμίζουν μέρος των απωλειών. Πρόκειται για καλό συμπλήρωμα για το “ταμείο”, πιθανότατα όμως με μακροπρόθεσμο κόστος.

Διαβάστε ακόμη:

NBA: Τα crypto «ξαναβαπτίζουν» την έδρα των Los Angeles Lakers

Το Bitcoin κατακτά πανηγυρικά τη Wall Street

ΕΚΤ: Τα ψηφιακά νομίσματα είναι η «άγκυρα» μας

DAO: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επόμενο trend στα crypto