Το FBI έθεσε στο μικροσκόπιό του κάποιες «αναβαθμίσεις» εισιτηρίων σε business class που έλαβε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς από την Turkish Airlines της Τουρκίας ως μέρος της ομοσπονδιακής έρευνας για τα οικονομικά της προεκλογικής του εκστρατείας το 2021.

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες εξετάζουν τις διεθνείς πτήσεις του Έρικ Άνταμς, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Μπρούκλιν όσο και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τις πηγές. Ο Άνταμς δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία. Η εστίαση στα ταξίδια του έρχεται ως μέρος της ευρύτερης έρευνας των ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μανχάταν, που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, σχετικά με ισχυρισμούς ότι η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε παράνομα χρήματα στα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Άνταμς.

Τουλάχιστον τρία άτομα στο περιβάλλον του Άνταμς δέχτηκαν επιδρομές στα σπίτια τους από τις ομοσπονδιακές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων το πρώην στέλεχος της Turkish Airlines Τζενκ Οτζάλ, ο οποίος εργάστηκε στη μεταβατική ομάδα του δημάρχου, και η βοηθός του Δημαρχείου Ράνα Αμπάσοβα.

Ο δικηγόρος του δημάρχου, Μπρένταν ΜακΓκουάιρ, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία από τον Άνταμς, λέγοντας στην The Post ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό στην αποδοχή των αναβαθμίσεων της θέσης, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times. «Ως δήμαρχος αποκάλυπτε με συνέπεια το επίσημο ταξίδι του στην Τουρκία, δεν έλαβε καμία ακατάλληλη αναβάθμιση και δεν έκανε τίποτα ακατάλληλο με αντάλλαγμα μια αναβάθμιση», είπε ο ΜακΓκουάιρ. «Δεν αποδεικνύεται κερδοσκοπία. Προσβλέπουμε σε ένα δίκαιο και έγκαιρο συμπέρασμα αυτής της έρευνας».

Ως δήμαρχος Μπρούκλιν, ο Έρικ Άνταμς πέταξε πολλές φορές με την Turkish Airlines κατά τη διάρκεια των μισών ταξιδιών του στη χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν ήταν σαφές πόσες αναβαθμίσεις εισιτηρίων έλαβε.

Η σχέση μεταξύ του Άνταμς και της αεροπορικής εταιρείας, η μισή εκ της οποία ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της τουρκικής κυβέρνησης, χρονολογείται από το 2015, όταν διετέλεσε δήμαρχος Μπρούκλιν. Εκείνη την εποχή, ο Άνταμς και οι βοηθοί του ταξίδεψαν στην Τουρκία δύο φορές, με διαφορά τεσσάρων μηνών για να συναντηθούν με τοπικούς αξιωματούχους και να συζητήσουν μια συμφωνία για αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Τα ταξίδια, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε email που εξασφάλισε η εφημερίδα, ήρθαν μετά τη συνάντηση με μια ομάδα στελεχών της Turkish Airlines ως μέρος μιας επίσημης συνεδρίασης που διοργανώθηκε από την Αμπάσοβα, η οποία ήταν σύνδεσμος με την τουρκική κοινότητα στο Μπρούκλιν εκείνη την εποχή.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Άνταμς επαίνεσε την αεροπορική εταιρεία σε μια φιλοτουρκική κυβερνητική δημοσίευση στο πέμπτο ταξίδι του στη χώρα, λέγοντας «Η Turkish Airlines είναι ο τρόπος μου να πετάω» και είπε στην έξοδο τα σχέδιά του να αγοράσει ένα μέρος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Άνταμς δεν έχει ποτέ αποκρύψει την αγάπη του για την Τουρκία. Σε μια έπαρση της σημαίας τον Οκτώβριο, ενόψει της επετείου των 100 χρόνων της Τουρκίας ως δημοκρατίας και λίγες ημέρες πριν από τις επιδρομές του FBI, ο δήμαρχος καυχήθηκε για αυτούς τους δεσμούς με τη χώρα: «Είμαι ίσως ο μόνος δήμαρχος στην ιστορία αυτής της πόλης που όχι μόνο επισκέφτηκε την Τουρκία μία φορά, αλλά νομίζω ότι είμαι στην έκτη ή έβδομη επίσκεψή μου στην Τουρκία», είπε ο Άνταμς.

Η παραδοχή του Έρικ Άνταμς για το Türkevi

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν το εάν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς πίεσε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης εβδομάδες πριν από την εκλογή του το 2021 να υπογράψουν για ένα νέο πολυώροφο κτήριο που χτίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση στο Μανχάταν παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτηρίου, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το 35όροφο “Türkevi” (Τουρκικό σπίτι), το οποίο κόστισε στην Τουρκία σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέσω κριτικής ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί σε καλύτερη χρήση, ειδικά όταν οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος στέγασης εκείνη την εποχή.

Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται η Μόνιμη Αποστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ καθώς και το Τουρκικό Γενικό Προξενείο, στη 821 First Avenue στο Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιεί παραδοσιακά τουρκικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, υψώνεται σε σχήμα τουλίπας και μπορεί να δει από το κέντρο του Μανχάταν, τον ποταμό Ιστ Ρίβερ και το Λονγκ Άιλαντ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς παραδέχτηκε μάλιστα, ότι βοήθησε το τουρκικό προξενείο να λάβει έγκριση για να ανοίξει το περιβόητο Τουρκικό Σπίτι (Türkevi) στην καρδιά των ΗΠΑ, με τη δικαιολογία ότι αυτό κάνουν οι πολιτικοί κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου του την Τρίτη, το στέλεχος των Δημοκρατικών είπε ότι απλώς έκανε τη δουλειά του για να υποστηρίξει την τουρκική κοινότητα στο Μπρούκλιν όταν χρειάστηκε την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης (FDNY) για να μπορέσει να ανοίξει τα γραφεία. «Όταν η εκλογική περιφέρεια απευθύνεται σε εμάς για βοήθεια με άλλη υπηρεσία… απευθυνόμαστε σε μια υπηρεσία και τους ζητάμε να εξετάσουν το θέμα», είπε ο Άνταμς. Συνέχισε λέγοντας ότι το μόνο άτομο με το οποίο μίλησε στο FDNY το 2021 ήταν ο πρώην επίτροπος του πυροσβεστικού τμήματος Ντάνιελ Νίγκρο.

Πέραν τούτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άνταμς φέρεται να έλαβε δωρεές και από το ίδρυμα που ίδρυσε ο Μπιλάλ Ερντογάν και στο ΔΣ του οποίου είναι και η αδερφή του Έσρα Αλμπαϊράκ, σύζυγος του πρώην ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας Μπεράτ. Τα αρχεία του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Άνταμς δείχνουν ότι μεταξύ 2018 και 2021 έλαβαν 6.000 δολάρια από τρεις Αμερικανούς πολίτες που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φιλανθρωπικού ιδρύματος, του Ιδρύματος Turken, το οποίο μάλιστα, εγγράφηκε ως ξένος πράκτορας στη λίστα του Υπουργείου Δικαιοσύνης πέρυσι. Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι το ίδρυμα είναι ένα όχημα για την οικογένεια Ερντογάν να κρύβει εκατομμύρια έξω από τη χώρα. Τον Ιούλιο του 2018, η εκστρατεία του Άνταμς για τη δημαρχία έλαβε επίσης συνεισφορές 12.600 δολαρίων από δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκοαμερικανικής Διευθύνουσας Επιτροπής (TASC), μιας ομάδας υπεράσπισης που προηγουμένως συμπροέδρευε ένας συνεργάτης του πολιτικού κόμματος του Ερντογάν.

Η έφοδος του FBI σε σπίτι συνεργάτη του Έρικ Άνταμς

Στις 2 Νοεμβρίου του 2023, πράκτορες του FBI εισέβαλαν στο σπίτι της κορυφαίας στο θέμα συγκέντρωσης χρημάτων για λογαριασμό του δημάρχου και επίσης επί μακρόν έμπιστής του Μπριάνα Σαγκς, 25 ετών, ως μέρος μιας έρευνας για ένα υποτιθέμενο σχέδιο με μίζες. Ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι της Σαγκς αναζητώντας στοιχεία ξένης παρέμβασης στις τελευταίες δημαρχιακές εκλογές της Νέας Υόρκης. Μετά την επιδρομή του FBI στη Σαγκς, ο Άνταμς είπε ότι “κοιμάται καλά το βράδυ” και συνεχίζει να την υποστηρίζει. Το ένταλμα έρευνας στο σπίτι της 25χρονης, Μπριάνα Σαγκς, έδειξε ότι η έρευνα εξέταζε τον ρόλο της KSK Construction, μιας οικοδομικής εταιρείας στο Μπρούκλιν που ανήκει σε Τούρκους μετανάστες που οργάνωσε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Άνταμς στις 7 Μαΐου 2021.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, πράκτορες σταμάτησαν τον δήμαρχο στο δρόμο και κατέσχεσαν τα τηλέφωνά του και άλλες ψηφιακές συσκευές σε μια εξαιρετική κίνηση των ομοσπονδιών.

Το Δημαρχείο αργότερα ανέφερε την Αμπάσοβα, την τότε διευθύντρια πρωτοκόλλου του δημάρχου για τις διεθνείς υποθέσεις, στις αρχές ως άτομο που «ενήργησε ανάρμοστα» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Το FBI ερεύνησε επίσης τα σπίτια της Αμπάσοβα και του Οτζάλ στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά αυτές οι επιδρομές δεν έγιναν γνωστές παρά μόνο εβδομάδες αργότερα. Κανείς εκ των δύο έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία.

Διαβάστε ακόμη: