«Η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη είναι, συχνά, σαν να καταβάλλεις προσπάθεια με σκοπό να τετραγωνίσεις τον κύκλο», σχολίασε η Süddeutsche σε σημερινό άρθρο (18/10).
«Για δεκαετίες, όλοι συμφωνούσαν ότι η Ευρώπη είναι ασφαλέστερη όταν η Γερμανία δεν κατέχει υπερβολική δύναμη. Τώρα, η χώρα πρέπει να εξοπλιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί μία καλή ιδέα», επισημάνθηκε.
«Ορισμένοι ζητούν περισσότερη γερμανική ηγεσία, άλλοι λιγότερη. Μερικοί, βρίσκουν καλή τη γερμανική ηγεσία σε ένα θέμα, αλλά όχι σε άλλο». Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ενώ ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και η ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλά κράτη διαδίδεται η εντύπωση «ότι οι Γερμανοί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για εκείνους», τονίσθηκε.
«Αυτή δεν είναι εντελώς λανθασμένη πρακτική. Λόγω των ενοχών τους, οι Γερμανοί έχουν ξεχάσει εντελώς πώς να σκέφτονται γεωπολιτικά. Προτίμησαν να στραφούν στο φθηνό φυσικό αέριο και τα χρήματα».
Τώρα αντί να αναλάβει δράση, η Γερμανία λειτουργεί «σαν… πατέρας που εγκατέλειψε την οικογένειά του και τώρα, δεν τολμά να αναλάβει ξανά τις ευθύνες του», σχολίασε με γλαφυρό ύφος η εφημερίδα του Μονάχου.
Φυσικά, η Ευρώπη περιμένει από τη Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Όμως, οι Γερμανοί δε γνωρίζουν ακόμη πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την προσδοκία και τις ενοχές τους. Δε βοηθά ούτε το γεγονός ότι ένιωθαν πάντοτε περισσότερο ένοχοι έναντι των Ρώσων παρά των Ουκρανών, παρ’ ότι υπέφεραν εξίσου από τον πόλεμο εξόντωσης του Αδόλφου Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης», κατέληξε το άρθρο.
«Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φέρει την οικονομία σε μία «κακή κατάσταση άνευ προηγουμένου. Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η χώρα περνά ύφεση», ανέφερε δημοσίευμα της Handelsblatt.
«Ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις έχουν φέρει τη Ρωσία σε βαθιά κρίση. Αντί για την οικονομική ανάπτυξη του 3% που αναμενόταν στην αρχή του έτους, το ΑΕΠ πιθανώς να μειωθεί κατά 6%.
Τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επικράτησε κατάφωρος πανικός στη Ρωσία. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Μόσχας κατάφερε να λάβει αποφασιστικά αντίμετρα.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομία της Ρωσίας μπόρεσε να ανακάμψει μερικώς εκείνη την εποχή, ήταν πως μονάχα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και όχι η Ένωση, είχαν επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στην αγορά ρωσικών πηγών ενέργειας. Τώρα, που πρόκειται να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου και απαγόρευση αγοράς ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, η κύρια πηγή εισοδήματος της Ρωσίας θα μειωθεί αισθητά.
Το δημόσιο ταμείο της Ρωσίας υποφέρει, επίσης. Το κενό που δημιουργήθηκε στον εθνικό προϋπολογισμό από φορολογικές ελλείψεις ανέρχεται μόνο τον Ιούλιο σε 900 δισεκατομμύρια ρούβλια (15.2 δισεκατομμύρια ευρώ) και επομένως, το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα… ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει όλο και περισσότερους στρατιώτες στον πόλεμο της Ουκρανίας», υπογραμμίσθηκε.
Διαβάστε ακόμη:
- Το Μετρό στο Κολωνάκι, οι εργασίες, το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο και τα μαρούλια της Πλατείας
- Η αρχή για το ξέπλυμα της Κύπρου ζητά στοιχεία για τη δράση δύο μοναχών του Αγίου Όρους
- Με το… φανάρι ψάχνουν τα τραπεζικά καταστήματα στην επαρχία
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων