Σημαντικές εξελίξεις, που βάζουν φωτιά στο διεθνές εμπόριο, είχαμε την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες τις καταγράψαμε μόνο σε λίγες γραμμές, καθώς η επικαιρότητα είχε και άλλες εξελίξεις και θέματ.

Όμως, ένα γεγονός όπως αυτό που επηρεάζει δεκάδες πλούσιες και φτωχότερες χώρες και σχετίζεται με το εμπόριο σιτηρών, δε μπορεί να μην προκαλεί την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού ριζικά.

Η Ρωσία, όπως πρώτα εδώ διαβάσατε, ζήτησε επιτακτικά από τους εταίρους της στην διευρυμένη πλέον ομάδα των BRICS, να εγκαταλειφθεί άμεσα το δολάριο ως νόμισμα στο εμπόριο σιτηρών και οι μεταξύ τους αγοραπωλησίες σιτηρών και οι συναλλαγές να διενεργούνται με τα εθνικά τους νομίσματα!

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα φορτία και παραγγελίες μεταξύ αυτών των χωρών, γίνονται με τα εθνικά τους νομίσματα, ανατρέποντας τις συνθήκες δεκαετιών.

Μάλιστα, ενόψει των ολοένα και επιταχυνόμενων συζητήσεων, για την καθιέρωση ενός άλλου ενιαίου νομίσματος από τη δική τους τράπεζα, στην οποία έχει αναφερθεί διεξοδικά το radar, το γεγονός αυτό προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην “απέναντι ομάδα χωρών” που υποστηρίζουν το δολάριο.

Η πανίσχυρη Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain Union) έχει δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα συναλλαγών και θα εμπορεύεται τα σιτηρά χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο, εξουδετερώνοντας την νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Rusgrain, οι πέντε χώρες BRICS στο τέλος του 2023 παρήγαγαν συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως (42% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατανάλωσαν 1,1 δισεκατομμύρια τόνους (40% της παγκόσμιας κατανάλωσης).

Μετά την είσοδο και νέων χωρών, η παραγωγή σιτηρών του ομίλου θα ανέλθει σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (44% του κόσμου) και η κατανάλωση θα πλησιάσει την παραγωγή, δηλαδή 1,22 δισεκατομμύρια τόνους (επίσης 44%). Στατιστικά, δηλαδή, το 25% του παγκόσμιο εμπορίου σιταριού είναι ρωσικό.

Αλλά και οι άλλες ισχυρές χώρες των BRICS έχουν σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή.

Το 25% του εμπορίου καλαμποκιού είναι βραζιλιάνικο καλαμπόκι.

Στη σόγια, το 58% του παγκόσμιου εμπορίου είναι βραζιλιάνικη παραγωγή.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής καλαμποκιού και σιταριού, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, με 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Τώρα προστέθηκε η Σαουδική Αραβία, ο κύριος αγοραστής κριθαριού.

Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο μέρος, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς για αυτά τα γεωργικά προϊόντα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δημιουργία της δικής τους πλατφόρμας συναλλαγών με διακανονισμούς σε οποιοδήποτε από τα νομίσματα των χωρών BRICS και στο μέλλον – σε ειδικό νόμισμα εκκαθάρισης στη Ρωσία ή σε μια από τις χώρες με ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα εκτός από το δολάριο.

Επισημαίνω ότι η ομάδα των BRICS – που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – πρόσθεσε στις τάξεις της τους καθαρούς εισαγωγείς σιτηρών Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το 2024, σχεδόν εξισώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση σιτηρών εντός της ομάδας.

Διαβάστε ακόμη: