Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (17/07) πως προχωρά σε αύξηση του πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου και αλεύρων από ηλιοτρόπια, επικαλούμενη το ικανοποιητικό επίπεδο των διαθέσιμων ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις εξαγωγές σπόρων ηλιοτρόπιου από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου, επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές ηλιελαίου, προκειμένου να αποφύγει τις ελλείψεις στη ρωσική αγορά, αλλά και να χαλαρώσει την άσκηση πίεσης στις τιμές της εσωτερικής.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι το πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου αυξήθηκε κατά 400.000 τόνους από το προηγούμενο όριο των 1.5 εκατομμυρίων τόνων, ενώ εκείνο στις εξαγωγές αλεύρων από ηλιοτρόπια αυξήθηκε κατά 150.000 τόνους από το προηγούμενο των 700.000 τόνων.

Η απόφαση για τη χαλάρωση των περιορισμών ελήφθη, καθώς υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι παραγωγοί θα επωφεληθούν, επίσης, από τις αυξημένες εξαγωγές, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ντμίτρο Κουλέμπα: «Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας, δεν έχει θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ»

Στις 08/07, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά αρέσκεται σε «παιχνίδια πείνας», τονίζοντας ότι δεν έχει «θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ», απευθυνόμενος σε ομολόγους του, μέσω βιντεοκλήσης στη συνάντηση των G20, που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει στη Ρωσία τον εκβιασμό του υπόλοιπου κόσμου με τις υψηλές ενεργειακές τιμές, την πείνα και τις απειλές κατά της ασφάλειας των κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μονάχα «ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της» στην Ουκρανία, ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ.

«Οι δυνατότητες της Μόσχας είναι τόσο μεγάλες, που μόνο ένα μικρό μέρος έχει χρησιμοποιηθεί στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σχολίασε σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης προς τους εκπροσώπους του Τύπου.