Γνωρίζετε ότι αποφεύγω τα πολλά σχόλια για την τακτικά μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά όταν υπάρχουν αξιόλογα νέα και ισχυρές εξελίξεις, θα καταγράφω τα γεγονότα αντικειμενικά και με τα δικά μου σχόλια έξω από αυτά τα γεγονότα, ώστε να μην επηρεάζεται ο αναγνώστης-επισκέπτης και να έχει καθαρό το γεγονός από το σχόλιο, που πάντα είναι υποκειμενικό, όσο αληθινό κι αν είναι.

Σε αυτή την περίοδο, λοιπόν και μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και με τις διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια να μην σταματούν και να σηματοδοτούν μία νέα εποχή στην κοινωνία και σε όλο τον ιστό της, έχει μεγάλη σημασία η αντικειμενική “αποδελτίωση” όλων αυτών των καθοριστικών γεγονότων.

Σπεύδω βεβαίως να σημειώσω ότι, ενώ η όποια ακτινογραφία τους είναι στιγμιαία και κυλιόμενη, εντούτοις αποτελεί τον καθρέφτη του σήμερα, που ουδόλως μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν φορέα, σχηματισμό ή μεμονωμένο και ενεργό πολίτη

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, υπάρχουν ανακατατάξεις και σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα είτε αυτές καταγράφονται είτε όχι, για λόγους σκοπιμότητας.

Ειδικότερα όμως λαμβάνω υπόψη μου μία έρευνα-δημοσκόπηση που ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και μάλιστα με υπερτριπλάσιο (!) δείγμα από αυτό των κλασσικών δημοσκοπήσεων.

Με βάση, λοιπόν, τα ευρήματα αυτής της έρευνας του ανθρώπου που έχει την ευθύνη, ενώ μειώνεται δραστικά η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα μειώνονται τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά όχι αναλογικά! Στο δείγμα της συγκεκριμένης έρευνας, το ποσοστό της ΝΔ, από 35% στην προηγούμενη μέτρηση, τώρα έχει πέσει στο 28,5% και του ΣΥΡΙΖΑ, από το 26% μειώθηκε στο 24,5%.

Η τάση είναι ευθέως καθοδική για το κυβερνών κόμμα και σταθεροποιητική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα κλείσει η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά τα ποσοστά τους θα παραμείνουν χαμηλά

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα τώρα και τη γκρίζα ζώνη των ψηφοφόρων και εδώ έχουμε (προβληματικές) εκπλήξεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Το ΚΚΕ φαίνεται στην έρευνα ότι αυξάνει τα ποσοστά του στο 9-10 (!), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται…ακλόνητο στο 10,5% με τάσεις μείωσης όμως, το ΜΕΡΑ25 δείχνει σημαντική αύξηση στο 6,5% (!), το κόμμα του Βελόπουλου δείχνει σημάδια έντονης πτώσης στο 2,6% (δηλαδή, μένει εκτός Βουλής), ενώ το κόμμα Κασιδιάρη χτυπάει ποσοστό 3,5% – 4,5%, αλλά με έντονη μεταβλητότητα.

Προσέξτε, όμως, τώρα το εξής στοιχείο αυτής της έρευνας, που καλό είναι να την αφουγκραστούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται ή εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στα των πολιτικών εξελίξεων, πέραν του ειδικού βάρους των όσων παράγουν αυτά καθ’ αυτά τα ποσοστά των κομμάτων.

Από το ποσοστό της λεγόμενης “γκρίζας ζώνης”, που εκτιμάται μεταξύ 11% και 13%, το 70% χαρακτηρίζεται ως αντισυστημικό, δηλαδή κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν αποτελεί πεδίο αναφοράς του ποσοστού αυτού, τουναντίον.

Και το συμπέρασμα που προκύπτει εδώ είναι ότι μπορεί να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις, με την καταγραφή σημαντικών ποσοστών και σε πολύ μικρά κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς, κάποια εκ των οποίων ίσως να διεκδικήσουν ακόμα και είσοδο στη Βουλή!

Διαβάστε περισσότερα