search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron: Διαφορά 5,8 μονάδων για ΝΔ -Πλήγμα για όλο το πολιτικό σύστημα τα Τέμπη

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% - Στο 19% ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσκόπηση Metron

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με 26,3% παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,5%. Η διαφορά διαμορφώνεται στο 5,8%.
Απώλειες καταγράφει το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με 26,3% παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,5%. Η διαφορά διαμορφώνεται στο 5,8%.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο.

Ποια κόμματα ενισχύονται

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις εν λόγω απώλειες δεν τις καρπώνεται κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν απώλειες 2 και 0,8 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες επιθυμούν αλλαγή. Μάλιστα, στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να επιλέξουμε συνέχεια ή αλλαγή», το 63% απαντάει αλλαγή με το 32% να θέλει «συνέχεια».

Παράλληλα, ενισχυμένα εμφανίζονται τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ 25 παρουσιάζει αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων, η Ελληνική Λύση 1,1 και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες 1,8.

Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να τοποθετείται στο 11,8%.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

Όσον αφορά την εκτίμηση του αποτελέσματος, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% και το ΠΑΣΟΚ με 11,8%.

Πιο αναλυτικά:

 

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολίτες είναι υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας παρά μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Είστε υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων ή υπέρ των Κυβερνήσεων συνεργασίας», το 51% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας.

Όλες οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τα Τέμπη

Στην ερώτηση «Στην τραγωδία των Τεμπών πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή όχι», η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 94% απαντάει «ναι», ενώ στην ερώτηση «Και ποιοι θα λέγατε ότι έχουν τις ευθύνες αυτές», το 80% απαντάει «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

 

 

«Ανασφάλεια» ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας

 

Ακόμα, σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία της χώρας, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 68% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, την «πρωτιά» κατακτά η οικονομία (21%), με την ακρίβεια να ακολουθεί (19%). Όμως, τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 εμφανίζονται μειωμένα, καθώς η απάντηση «Πολιτικοί-Πολιτικό σύστημα», «Διαφθορά» και «Ανασφάλεια» απορροφούν μεγάλο μέρος των ποσοστιαίων μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Ανασφάλεια» δεν είχε αναφερθεί ως πρόβλημα τον Φεβρουάριο.

 

Όσον αφορά την αξιλόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, θετική γνώμη έχει το 35% για τον Πρωθυπουργό και το 21% για τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.