Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται την ώρα τούτη η υπόθεση του Lagonissi Grand Resort και των ξενοδοχείων στην Κρήτη του γνωστού υπερδανεισμένου επιχειρηματία Παντελή Μαντωνάκη, στην οποία διασταυρώνονται συστημικές τράπεζες, επώνυμοι τραπεζίτες, ελληνικό Δημόσιο, γνωστοί νταραβεριτζήδες, περίεργες – και ύποπτες- δικαστικές αποφάσεις, ακυρώσεις πλειστηριασμών, προτάσεις συμβιβασμών αλλά και ξένοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον!

Επί του προκειμένου οι άμυνες στην Δικαιοσύνη του γνωστού ξενοδόχου φέρεται να έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τα κομβικά πρόσωπα που «λύνουν και δένουν» έχουν καταφέρει μέσω αλλεπάλληλων αποφάσεων να αποκρούσουν τις επιθέσεις των τραπεζιτών καθώς και των προθέσεων του Δημοσίου, διατηρώντας το σασπένς σε όλο του το εύρος, καθώς η νίκη των δυνάμεων της εξουσίας δεν δείχνει βέβαιη, με τον Μαντωνανάκη να διατηρεί σε κάθε περίπτωση το ισχυρό χαρτί της δικαστικής απόφασης που του είχε επιδικάσει το ποσόν μαμούθ των 622 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΕΤΑΔ!

Ωστόσο ο ασφυκτικός κλοιός των χρεών (άνω των 300 εκατ. ευρώ) προς το τραπεζικό σύστημα γίνεται ολοένα και πιο σφιχτός και παρότι οι πλειστηριασμοί των εμβληματικών ξενοδοχείων στην Κρήτη ανακόπηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών -αφού πρώτα η τιμή εκκίνησης από 180 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 300 εκατ. ευρώ με δικαστική απόφαση- πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι οι τραπεζίτες (σε μια υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύγκρουση επί προσωπικού με αγωγές και μηνύσεις) θα επανέλθουν δριμύτεροι, με τις ευλογίες του Μαξίμου που επιθυμεί να κλείσει οριστικά η υπόθεση!

Την ίδια στιγμή, όπως το Radar είχε προ εβδομάδων αποκαλύψει, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs που ήδη επενδύει στον ξενοδοχειακό τομέα στην Χαλκιδική, φέρεται να έχει υποβάλει προς τον Π. Μαντωνανάκη μια πρόταση εξαγοράς του Grand Resort Lagonissi εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, την οποία «ακούει» η κυβέρνηση και που θα επιλύε οριστικά και δια παντός το ζήτημα!

Κατά τις πληροφορίες από κύκλους που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, η Goldman Sachs σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να έχει προτείνει στον υπερδανεισμένο ξενοδόχο:

Πρώτον, ένα μεγάλο ποσόν σε μετρητά της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ!

Δεύτερον, ένα σημαντικό ποσοστό από τα μελλοντικά κέρδη του ξενοδοχείου, που βάσει αρχικών υπολογισμών θα παράσχουν στον Π. Μαντωνανάκη ένα ποσόν αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ίσως μάλιστα και πάνω από 100 εκατ. ευρώ!

Τρίτον, θα υπάρξει ένας τριγωνικός συμβιβασμός Μαντωνάκη- Τραπεζών – Δημοσίου προκειμένου οι υποχρεώσεις του ξενοδόχου προς το τραπεζικό σύστημα να συμψηφιστούν με τις απαιτήσεις που έχει από την ΕΤΑΔ!

Έτσι, το Grand Resort Lagonissi θα είναι ελεύθερο βαρών προκειμένου να αποκτηθεί από την Goldman Sachs όπως ελεύθερα βαρών θα είναι και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του Κρητικού επιχειρηματία!

Παρά τις εξελίξεις όμως αυτές, η υπόθεση παραμένει στάσιμη καθώς οι μεμονωμένες και αποσπασματικές δικαστικές νίκες, με τις οποίες ο Π. Μαντωνανάκης κερδίζει χρόνο, του προσδίδουν μια ψευδεπίγραφη αισιοδοξία που τον οδηγεί σε κινήσεις αποφυγής της πρότασης της Goldman Sachs καθώς και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις κλεισίματος του ανοιχτού ζητήματος!

Το θέμα που τίθεται ωστόσο είναι έως πότε θα καταφέρνει ο πολυμήχανος ξενοδόχος να αποσπά χαριστικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά και έως πότε το Κράτος θα συνεχίσει να πηγαίνει πάσο εις βάρος των συμφερόντων του αλλά και των συμφερόντων των τραπεζών και των φορολογουμένων πολιτών!

Διαβάστε ακόμη: