Σήμερα (04/01), η Πολωνία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 116 αρμάτων μάχης “Abrams” από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο πλαίσιο ενίσχυσης του στρατού της. Η πώληση είχε εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Δεκέμβριο.

«Ενισχύουμε την αιχμή του δόρατος του πολωνικού στρατού, ώστε να αποτρέψουμε αποτελεσματικά τον επιτιθέμενο», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, στη Βαρσοβία. «Τα πρώτα άρματα “Abramx M1A1”, θα παραδοθούν εντός του έτους.

Πέρυσι, η Πολωνία αγόρασε άλλα 250 άρματα “Abrams” από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στα τέλη του 2024, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Η νέα σύμβαση ανέρχεται σε 1.4 δισ. δολάρια. Τα 200 εκατ. δολάρια θα δοθούν από την αμερικανική πλευρά, στο πλαίσιο της στρατιωτικής στήριξης προς την Πολωνία.

Η Πολωνία έχει δεσμευθεί για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, υπερδιπλασιάζοντας, παράλληλα, το μέγεθος του στρατού, με σκοπό να αποτρέψει οιαδήποτε πιθανή επίθεση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

«Καταλήξαμε σε συμφωνητικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την αγορά 116 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης “Abrams”, με προνομιακούς όρους», είχε αναφέρει ο κ. Μπλάζακ στις 15/07, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα «ενισχύσει σε υπερθετικό βαθμό την αμυντική “θωράκιση” της Πολωνίας».

Τούτη η συμφωνία, προστίθεται στη σύμβαση για την απόκτηση 250 αρμάτων μάχης “Abrams”, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη: