Σήμερα (29/11), η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να χρεώσει Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση, έπειτα από τέσσερις –και πλέον– μήνες παραμονής τους, σε καταλύματα του κράτους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία, μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, βασιζόμενοι στην κρατική βοήθεια και την καλοσύνη αγνώστων πολιτών, που άνοιξαν τα σπίτια τους σε εκείνους.

Ωστόσο, ύστερα από μία αρχική «έκρηξη» δημόσιας στήριξης για τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οι πρόσφυγες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν υποστήριξη, καθώς η Πολωνία αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής και πιέσεις στον προϋπολογισμό.

«Οι πολίτες της Ουκρανίας που διαμένουν σε συλλογικά κέντρα φιλοξενίας της Πολωνίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και σίτισης», γνωστοποίησε η κυβέρνηση.

Όσοι διαμένουν σε τέτοια καταλύματα, για παράδειγμα σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σχολικών κοιτώνων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, για πάνω από 120 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 50% του κόστους έως και 40 ζλότι (8.87$) την ημέρα ανά άτομο.

Ύστερα από 180 ημέρες, θα πρέπει να καλύψουν το 75% του κόστους έως και 60 ζλότι. Όσοι δεν μπορούν να εργασθούν λόγω ηλικίας ή αναπηρίας θα εξαιρούνται, όπως και οι εγκυμονούσες γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο. Η κυβέρνηση επιθυμεί την ενίσχυση των νέων κανόνων, από την 1η Μαρτίου 2023. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφισθεί με ευρεία πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη: