Σήμερα (06/12), η Πολωνία παρέλαβε τα πρώτα επιθετικά άρματα μάχης K2 και τα πρώτα χόβιτσερ νοτιοκορεατικής κατασκευής, τα οποία παραδόθηκαν στο πλαίσιο των μαζικών παραγγελιών της Βαρσοβίας στη Σεούλ.

Η Πολωνία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με την Ουκρανία, αλλά και τον ρωσικό «θύλακα» στο Καλίνινγκραντ, επιτάχυνε τις αγορές όπλων. Αυτοί οι εξοπλισμοί είναι «απαραίτητοι, προκειμένου να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επίθεση», τόνισε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε στο λιμάνι Γκντίνια της βόρειας Πολωνίας, όπου τα πρώτα άρματα μάχης και χόβιτσερ έφθασαν με πλοίο.

Τον Ιούλιο, η Πολωνία είχε υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο με την κατασκευάστρια εταιρία των αρμάτων μάχης, τη Hyundai Rotem, για συνολικά 1.000 άρματα, μεταξύ των οποίων η παραλλαγή K9PL, σε συμπαραγωγή με πολωνικές επιχειρήσεις. Η πρώτη εκτελεστή συμφωνία, αξίας 3.37 δισ. δολαρίων, αφορά την παράδοση 180 αρμάτων μάχης από το 2022, έως το 2025.

Η δεύτερη συμφωνία – πλαίσιο που υπεγράφη από την Πολωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha Defense, προβλέπει την παράδοση 672 αυτοκινούμενων χόβιτσερ K9A1, μεταξύ των οποίων η παραλλαγή συμπαραγωγής K9PL. Η εκτελεστή συμφωνία αφορά 212 χόβιτσερ K9A1, που θα παραδοθούν από το 2022 μέχρι το 2026, αξίας 2.4 δισ. δολαρίων.

Η Πολωνία υπέγραψε, επίσης, συμβόλαιο για την αγορά 50 νοτιοκορεατικών μαχητικών αεροπλάνων FΑ–50 έναντι 2.3 δισ. δολαρίων και 288 συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων K239 Chunmoo. Η πρώτη παράδοση θα φθάσει στην Πολωνία το 2023 και αφορά δεκαοκτώ από τους εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι θα μονταριστούν στο πολωνικό εργοστάσιο Jelcz, καθώς και τα πυρομαχικά τους.

Στο πλαίσιο αυτής της αγοράς, πολλές παραγγελίες θα περάσουν σε πολωνικές εταιρείες κυρίως για οχήματα διοίκησης, τεχνικής υποστήριξης, μεταφοράς πυρομαχικών και τεχνικής διάθεσης. Η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν έχει καμία επίπτωση στην παραγγελία από την Πολωνία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS, που θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: