Το αίτημα της Βαρσοβίας αφορά καταβολή αποζημίωσης για τα εγκλήματα των Ναζί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εν όψει της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, αύριο (04/10) στη Βαρσοβία, ο Πολωνός ομόλογός της, Ζμπίγκνιεφ Ράου, υπέγραψε ρηματική διακοίνωση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώντας τη να διευθετήσει το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής επίθεσης και κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολωνικές αξιώσεις ανέρχονται σε 1.3 τρισ. ευρώ.

Το Βερολίνο απέρριψε αμέσως το αίτημα.

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει.

Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», επισημάνθηκε στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η κυρία Μπέρμποκ θα συναντηθεί το πρωί με τον κ. Ράου και οι δύο Υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί «έχασαν» τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, ενώ, η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι.

Το 1953, η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήθελε να αποτρέψει ανάλογα αιτήματα για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, παραιτήθηκε από κάθε αίτημα για επανορθώσεις. Το σημερινό κυβερνών κόμμα θεωρεί τη συμφωνία άκυρη, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Η Πολωνία θα ζητήσει επανορθώσεις 1.3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαβάστε ακόμη: