Τον Ιούλιο του 2023, η παραγωγή υπηρεσιών (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών και δημόσιων υπηρεσιών) αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ και κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, η παραγωγή υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 4,2% στην ΕΕ και κατά 5,1% στη ζώνη του ευρώ.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για την παραγωγή υπηρεσιών που δημοσίευσε η Eurostat.

Υπηρεσίες διαμονής

Οι εξελίξεις στον όγκο των υπηρεσιών διαμονής (κυρίως ξενοδοχεία) και των υπηρεσιών τροφίμων και ποτών (κυρίως εστιατορίων) από το 2015 παρουσιάζουν παρόμοια εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια έκλεισαν, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου πτώση της παραγωγής σε αυτούς τους χώρους εξυπηρέτησης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.

Το καλοκαίρι του 2020 η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως αλλά με το επόμενο κύμα της πανδημίας, η παραγωγή τα επίπεδα και στις δύο αυτές υπηρεσίες μειώθηκαν ξανά και στη συνέχεια παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο για μισό χρόνο.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, οι δραστηριότητες αυξήθηκαν ξανά, αλλά μειώθηκαν ξανά το χειμώνα. Τα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής ανακτήθηκαν για λίγο την άνοιξη του 2022, αλλά έκτοτε η παραγωγή μειώθηκε ξανά.

Δραστηριότητες κλάδου ακινήτων

Σε γενικές γραμμές, ο δείκτης παραγωγής για τις δραστηριότητες του κλάδου ακινήτων έχει αναπτυχθεί με μάλλον σταθερό αλλά όχι πολύ δυναμικό τρόπο από το 2015.

Ήδη τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή μερικές εβδομάδες πριν από το κύριο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, ο δείκτης μειώθηκε κατά περισσότερες από 10 μονάδες.

Παρόμοια πτώση σημειώθηκε δύο μήνες αργότερα τον Μάρτιο και στη συνέχεια ξανά τον Απρίλιο, δηλαδή αργότερα από τους άλλους κλάδους υπηρεσιών. Τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης ήταν περίπου 5 % χαμηλότερος από το υψηλό προ της κρίσης τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε ακόμη: