Περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το ουκρανικό κράτος, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας, Σέργκι Μαρσένκο.

Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» ρωσικά και λευκορωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων γρίβνα (σχεδόν 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας.

«Αναζητούμε –επί του παρόντος– τους απαιτούμενους πόρους για την –κρίσιμης σημασίας– ανάκαμψή μας», τόνισε ο κ. Μαρσένκο, θέτοντας την ιδέα της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου εκκαθάρισης, ως μία δημοσιονομική πηγή για την ανοικοδόμηση.

«Τα χρήματα που κατασχέθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας από Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό το ταμείο», προσέθεσε, δίχως να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί να δαπανήσει περίπου 38 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας, μόνο το 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, επίσης, τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει», στο πλαίσιο των επιβεβλημένων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα.

Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, υποστήριξε ότι η αξία εκείνων των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε –περίπου– 300 δισ. ευρώ, αν και το Βερολίνο –όπως και άλλοι εταίροι– έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δυνητικά είναι παράνομη.

Προχθές (27/10), η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν η Ένωση εγκρίνει τη διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία ή τους πολίτες του. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι οιαδήποτε τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «κλοπή».

Νίκος Δένδιας προς Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων»

Διαβάστε ακόμη: