«Αποτελεί υπόθεση γενεών. Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, θα χρειασθούν δεκαετίες. Απαιτείται ένα σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα», επεσήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας σήμερα (24/10) σε οικονομικό φόρουμ για την Ουκρανία, στο Βερολίνο.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να πραγματοποιηθεί με γνώμονα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, τότε το πράττουμε, έχοντας κατά νου τον στόχο της να γίνει πλήρες κράτος – μέλος της Ένωσης. Οι υποδομές συγκοινωνιών και μεταφορών πρέπει να κατασκευασθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε η χώρα να συνδεθεί εύκολα με την Ένωση.

Η προοπτική ένταξης θα πρέπει, επίσης, να εκληφθεί ως μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές. Όποιος χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σήμερα, επενδύει σε ένα μελλοντικό κράτος – μέλος, το οποίο θα είναι μέρος της νομικής κοινότητας και της εσωτερικής μας αγοράς», σημείωσε ο κ. Σολτς.

Το σημερινό οικονομικό φόρουμ για την Ουκρανία, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, προηγήθηκε της διεθνούς διάσκεψης εμπειρογνωμόνων (αύριο, 25/10) στη γερμανική πρωτεύουσα πόλη, ύστερα από πρόσκληση του Καγκελαρίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την αυριανή διάσκεψη αναμένεται να δοθούν οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία, με βάση το μοντέλο του σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: