Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι έφταιξε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά υπήρξε και σκανάρισμα του πολιτικού περιβάλλοντος που αναπτύσσεται.

Είναι προφανές ότι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή που πέρασε κέρδισε κατά κράτος την ίδια την λογική.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν για ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη ενώ με μία ανάλυση επί πραγματικών δεδομένων κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάνε.

Το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2019 έχασε 14 δήμους ενώ η ΝΔ κέρδισε περισσότερους από το 2019. Άρα πρώτη δύναμη και ενισχυμένη είναι η Νέα Δημοκρατία.

Τρίτη δύναμη στις νίκες σε δήμους ήταν οι ανεξάρτητοι – ως επι των πλείστων στελέχη από την Κεντροδεξιά-, 4η δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ που έχασε δήμους σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 και Πέμπτη δύναμη το ΚΚΕ που από 4 δήμους πήγε στους 6 κερδισμένους δήμους.

Όσον αφορά τις περιφέρειες η ΝΔ κέρδισε 8, έχασε στο νήμα 2 περιφέρειες, στην Ανατολική Μακεδονία και στο Βόρειο Αιγαίο ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μισή περιφέρεια στην Θεσσαλία και άλλη μισή στην Κρήτη.

Οι άλλες περιφέρειες χάθηκαν από γαλάζιους αντάρτες που ΝΔ θα παραμείνουν και την επόμενη μέρα… Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Μπορεί η ΝΔ να έχασε τις εντυπώσεις την τελευταία στιγμή αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν μπορούν κάτι παιδαρέλια εκεί στην Χαριλάου Τρικούπη να τα αμφισβητήσουν. Ένα το κρατούμενο.

Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα για την μεταπολίτευση.

Η ΝΔ δεν ξέρει ποιον θα έχει απέναντί της αντίπαλο στις ευρωεκλογές. Το τοπίο είναι ομιχλώδες.

Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε στον ΣΥΡΙΖΑ εάν η Ομπρέλα φύγει και κάνει κόμμα ή αν θα παραμείνει για να σαμποτάρει τον Κασσελάκη.

Επίσης, δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί η εσωστρέφεια που βλέπουμε στο ΠΑΣΟΚ όπου στελέχη ζητούν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και όχι οποιαδήποτε στελέχη αλλά ο ΓΑΠ ο οποίος, μην ξεχνάμε, πήρε μεγάλο ποσοστό στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την γραμμή της αυτόνομης πορείας του κόμματος.

Και σε ένα βαθμό, να δούμε και την προσωπική στρατηγική του Στ. Κασσελάκη σε αυτό το πρόταγμα για συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που μοιραία θα τον φέρει σε μία σύγκριση με τον Ανδρουλάκη…

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτόν τον αχταρμά θα αντιπαρατεθεί ο Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2024.

Και ο σχεδιασμός είναι να σαρώσει όλη την επικράτεια προκειμένου να επιτύχει μία εμφατική νίκη στις ευρωεκλογές που δεν θα αφήσει περιθώρια για άλλες ερμηνείες.

Γι’ αυτό και όπως μαθαίνω θα διατηρήσει τον σταυρό στο εκλογικό σύστημα και θα σπάσει σε περιφέρειες.

Ο Μητσοτάκης θα θελήσει να φτιάξει ψηφοδέλτια μασίφ με πρωτοκλασάτα στελέχη, με δυνατά ονόματα (ενδεικτικά Πύρρος Δήμας, Αυτιάς κ.α) που θα τρέξουν για την ψήφο πόρτα πόρτα.

«Θα είναι σαν να έχουμε εθνικές εκλογές» λέει καλή πηγή από το κόμμα.

Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να συντρέξουν και δύο προϋποθέσεις σε επίπεδο κυβερνητικό.

Πρώτον, η κυβέρνηση να συνεχίσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα αναπόσπαστη από συμφέροντα και δεύτερον οι πολιτικές να έχουν οδηγό την κοινωνία.

Διότι στην τελική και οι αποτυχίες σε περιφέρειες και δήμους ήταν αποτέλεσμα μη λήψης μηνυμάτων από την κοινωνία τα οποία αγνόησαν oι Δοξιάδηδες και λοιποί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού που βρίσκονται κλεισμένοι σε γραφεία όλη μέρα.

Διαβάστε ακόμη:

.