Ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson παρουσίασε το νέο εγχείρημα την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Φόρουμ και SciTech Forum and Exposition του American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) στο National Harbor του Maryland.

Ο επικεφαλής της NASA είπε ότι οι διαστημικές και αμυντικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν για να «αναπτύξουν και να επιδείξουν προηγμένη πυρηνική θερμική πρόωση (advanced nuclear thermal propulsion), μια επαναστατική τεχνολογία που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επεκτείνουν τις δυνατότητες για μελλοντικές αποστολές ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων».

Η NASA και η DARPA θα αναπτύξουν πυρηνική πρόωση πυραύλων

Η νέα συνεργασία θα δει τη NASA να εντάσσεται στο πρόγραμμα επίδειξης πυραύλων της DARPA για τις ευέλικτες Cislunar Operations ή DRACO, το οποίο ξεκίνησε το 2021.

Αυτό το πρόγραμμα είχε ως αποστολή την ανάπτυξη μιας πυρηνικής θερμικής μηχανής για χρήση σε ένα πειραματικό διαστημόπλοιο που ονομάζεται πειραματικό όχημα NTR (X-NTRV ), επίσης σχεδιασμένο από την DARPA.

Μαζί, η NASA και η DARPA στοχεύουν να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη στο διάστημα του πυρηνικού πυραύλου μέχρι το 2027.

Η Δρ Stefanie Tompkins, διευθύντρια της DARPA, τόνισε την ιστορική συνεργασία των δύο υπηρεσιών σε διαστημόπλοια όπως ο Κρόνος V για τις αποστολές Apollo. «Η ικανότητα επίτευξης άλματος προόδου στη διαστημική τεχνολογία μέσω του προγράμματος πυρηνικών θερμικών πυραύλων DRACO θα είναι απαραίτητη για την πιο αποτελεσματική και γρήγορη μεταφορά υλικού στη Σελήνη και, τελικά, των ανθρώπων στον Άρη», εξήγησε.

Η NASA και η DARPA δημοσίευσαν μια διυπηρεσιακή συμφωνία που καθορίζει τον βασικό ρόλο που θα διαδραματίσει κάθε υπηρεσία στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας διαστημικών πτήσεων.

Η συμφωνία παρέχει στη NASA την τελική εξουσία για την ανάπτυξη του πυρηνικού θερμικού πυραυλοκινητήρα. Ωστόσο, η DARPA θα έχει την τελική ευθύνη για το X-NTRV και θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη λειτουργία του πειραματικού διαστημικού σκάφους και την απόρριψή του σε τροχιά.

Διαβάστε ακόμη: