Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Lamda Development προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ για την Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος καθώς και για μια σειρά έργων εντός του περιγράμματος του Ελληνικού, η πιάτσα βοά ότι οι εργολάβοι έχουν έρθει σε συνεννόηση και έχουν προσυμφωνήσει την μοιρασιά του έργου (αλλά και όλων των έργων του Ελληνικού που θα βγουν όχι με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό αλλά με κλειστή διαδικασία πρόσκλησης του αποκαλούμενου big 5)!

Υποβάλλοντας προσφορές με υπερβολικά χαμηλές εκπτώσεις!

Το ζήτημα είναι ότι όλα τούτα συμβαίνουν στον πρώτο διαγωνισμό Υποδομών που διενεργεί η Lamda και μάλιστα κατά την εποχή που απομακρύνθηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος επικεφαλής τεχνοκράτης, κ. Ζωντανός, ο οποίος θεωρείται βαθύς γνώστης του αντικειμένου και μάλιστα είχε παρουσιάσει και εξαγγείλει το νέο project των διαγωνιστικών διαδικασιών σε έργα υποδομής!

Στο βαθμό που οι πληροφορίες της πιάτσας επιβεβαιωθούν, είναι ξεκάθαρο ότι εγείρεται μείζονος ηθικής τάξης ζήτημα, το οποίο και θα απασχολήσει τους μετόχους της Lamda Development, μικρούς και μεγάλους.

Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση της φημολογούμενης μοιρασιάς των εργολάβων να μην αφορά δημόσιο έργο και να μην τίθεται ζήτημα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Ωστόσο αφορά τους μετόχους και διαφυγόντα κέρδη που τυχόν θα προκύψουν για μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση!

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι προφανές πως στην πράξη, μόλις ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, θα καταδειχθεί εάν το σύστημα της κλειστής διαδικασίας μέσω της πρόσκλησης μόνο 5 εργολάβων (και όχι του ανοικτού διαφανούς διεθνούς διαγωνισμού), το οποίο επέλεξε και υιοθέτησε ο μάνατζερ Αθανασίου, θα λειτουργήσει εις όφελος της Lamda ή των εργολάβων!

Οι εκπτώσεις θα αποτυπώσουν την αλήθεια! Το κέρδος και την ζημία! Για να δούμε λοιπόν: θα είναι της τάξης του 30% που κινείται η αγορά ή μήπως δούμε τίποτε οριακά μονοψήφιες (γύρω στο 10% πάνω – κάτω) και μας πέσουν τα μολύβια από το χέρι.

Ελπίζω ο Σπύρος Λάτσης, στον οποίο τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό, να παρακολουθεί την έκβαση της υπόθεσης και να ενημερώνεται!