Από τους Παλαιστίνιους καμικάζι που στο όνομα του Αλλάχ και της ελευθερίας ανατινάζουν τον εαυτό τους στον αέρα (παίρνοντας κι άλλους στο λαιμό τους) μέχρι τους «sex machine» γενικούς γραμματείς υπουργείων που κάνουν το σάλτο μορτάλε στο κενό, το «παιχνίδι» της αυτοκτονίας μοιάζει σαν ένα ατελείωτο παζλ με πολλά διαφορετικά κομμάτια.

Σωκράτης

Τρόπος: Ήπιε κώνειο
Ο Σωκράτης δεν ήταν ένας φιλόσοφος σαν όλους τους άλλους. Ανατρεπτικός, με πλήρη άγνοια του κινδύνου, «έκραζε» τους πολιτικούς, ενώ αμφισβητούσε ανοιχτά και σε κάθε ευκαιρία τους θεούς. Οι ψαγμένοι πιτσιρικάδες της εποχής τον λάτρεψαν και δεν έχαναν με τίποτα τις διαλέξεις του, που, σε αντίθεση με αυτές των υπόλοιπων –ανταγωνιστών- σοφών, ήταν τσάμπα. Φυσικά, το «κράξιμο» από τους βολεμένους δεν άργησε να έρθει και το 399 π.Χ. τον καταδίκασαν σε θάνατο με τις κατηγορίες «της ασέβειας προς τους θεούς και της διαφθοράς της νεολαίας». Ο ίδιος, πάντως, δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα. Έτσι, όταν του πρότειναν να αποδράσει, απάντησε αρνητικά και έπειτα από τριάντα μέρες στο κελί ήπιε μερικά σφηνάκια κώνειο και μας άφησε χρόνους.

Νικόλας Άσιμος

Τρόπος: Κρεμάστηκε
Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας γνήσιος καλλιτέχνης του δρόμου, που «έκραζε» όποιον και όποτε γούσταρε. Έφαγε ανελέητο ξύλο από τους μπάτσους, μπήκε αμέτρητες φορές σε ψυχιατρεία και κελιά, χαστούκιζε περαστικούς και έστηνε τρελές θεατρικές παραστάσεις μπροστά στους καραβανάδες για να κερδίσει αναβολή. Ωστόσο μια ανυπόστατη κατηγορία και φυλάκιση για βιασμό ήταν αυτή που κλόνισε για πάντα την ψυχή και το μυαλό του, αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το γεγονός ποτέ. Ήταν Μάρτης του ’88 όταν, φρικαρισμένος και αηδιασμένος από τη ζωή, έδεσε ένα σκοινί στο λαιμό του και χαιρέτησε μια για πάντα το μάταιο τούτο κόσμο.

Κώστας Καρυωτάκης

Τρόπος: Αυτοπυροβολήθηκε στην καρδιά
«Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην αυτοκτονήσουν διά θαλάσσης. Όλη νύχτα επί δέκα ώρες δερνόμουν με τα κύματα. Κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου», έγραφε, μεταξύ άλλων, το σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του Κώστα Καρυωτάκη. Η περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι αξίζει Όσκαρ. Ο μοναχικός και μίζερος ποιητής αποπειράθηκε να πνιγεί, αλλά ήταν καλός κολυμβητής και το μόνο που κατάφερε ήταν να πιει ατελείωτο νερό. Την επόμενη μέρα το είδε αλλιώς, αγόρασε ένα περίστροφο, σούταρε μια στην καρδιά και έχε γεια!

Βιρτζίνια Γουλφ

Τρόπος: Έπεσε στο ποτάμι αφού πρώτα γέμισε τις τσέπες της με πέτρες.
Η Βιρτζίνια Γουλφ έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και σάλταρε τελείως όταν χτυπήθηκε από νευρική καταθλιπτική κρίση. Τη μέρα που η γερμανική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει το Λονδίνο, όπου ζούσε, και ενώ ο πρώην σύντροφός της συνέχιζε να τη γράφει κανονικά, χωρίς να το πολυσκεφτεί, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο μπλουμ. Η διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας κατηφόρισε προς τον ποταμό Ούσε, γέμισε τις τσέπες της με κοτρόνες και έκανε ένα ιστορικό μακροβούτι χωρίς επιστροφή. Το πτώμα της βρέθηκε έπειτα από αρκετό καιρό, ενώ στο τελευταίο σημείωμά της έγραφε: «Αρχίζω να ακούω φωνές και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ».

Κρις Μπενουά

Τρόπος: Κρεμάστηκε με κορδόνι
Ήταν ένας από τους πιο wild and crazy παλαιστές του World Wrestling Entertainment και φημολογείται ότι έπασχε από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές λόγω κατάχρησης αναβολικών. Ο Κρις Μπενουά, αφού πρώτα τσάκισε κόσμο και κοσμάκη πάνω στα ρινγκ, υποτροπίασε και, προτού βάλει τέλος στη ζωή του, ξέσπασε στην οικογένειά του. Η γυναίκα του βρέθηκε νεκρή δεμένη χειροπόδαρα, ενώ ο επτάχρονος γιος του νεκρός στο κρεβάτι. Όσο για τον Κρις, αυτός προτίμησε να κρεμαστεί στο υπόγειο με ένα κορδόνι από μηχάνημα εκγύμνασης το οποίο ευθυνόταν για τα παραφουσκωμένα ποντίκια του.

Κερτ Κομπέιν

Τρόπος: Αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα
Ο Κερτ Κομπέιν ήταν η φωνή και η ψυχή των Nirvana και για πολλούς ο τελευταίος original punk rocker. Η ερωτική του σχέση με τα ναρκωτικά και όλων των ειδών τις καταχρήσεις, αλλά και ο ανελέητος βομβαρδισμός των παπαράτσι, που πέθαιναν για μια οικογενειακή φωτογραφία με τη psycho Κόρτνεϊ Λαβ και τη λίγων μηνών κόρη του, τον έκαναν κυριολεκτικά να χάσει την μπάλα. Ο Κερτ μάλλον δεν το σκέφτηκε πολύ. Κλειδαμπαρώθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του, έβαλε την κάννη του κυνηγετικού όπλου στο στόμα και… game over.

Βίνσεντ βαν Γκογκ

Τρόπος: Αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος
Ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ παρουσίαζε τάσεις μελαγχολίας και ψυχολογικά προβλήματα από μικρός. Η αλήθεια είναι ότι όσο ζούσε δεν μπορούσε να σταυρώσει πελάτη με τίποτα. Η παράνοια ξεκίνησε όταν, λίγο καιρό πριν αυτοκτονήσει, κυνήγησε με ξυράφι το συνάδελφο, φίλο και συγκάτοικό του Πολ Γκογκέν. Όπως ήταν φυσικό, ο Πολ την έκανε με ελαφρά, ενώ ο Βίνσεντ αυτοτραυματίστηκε κόβοντας μέρος του αυτιού του με το ξυράφι. Η σύντομη παραμονή του σε ψυχιατρείο δεν πρέπει να βοήθησε πολύ, αφού ένα χρόνο αργότερα εμφάνισε συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος. Πέθανε δυο μέρες μετά.

Μάικλ Χάτσενς

Τρόπος: Κρεμάστηκε με ζώνη 
Ο Αυστραλός τραγουδιστής και αρχηγός των INXS ήταν διάσημος όχι μόνο για τις αμέτρητες επιτυχίες του αλλά και για τις πολύκροτες σχέσεις του. Μια από αυτές ήταν με τη συμπατριώτισσά του Κάιλι Μινόγκ, για την οποία είχε γράψει και το περίφημο «Suicide Blonde». O Μάικλ Χάτσενς ήταν μόλις τριάντα επτά χρονών όταν βρέθηκε γυμνός και κρεμασμένος με μια ζώνη σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η λατρεία του για το γυναικείο φύλο ήταν πιθανότατα η αιτία που τον έστειλε, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι έπεσε θύμα ερωτικού παιχνιδιού.

Τζιμ Τζόουνς και άλλοι 900

Τρόπος: Ήπιαν υδροκυάνιο
Ο Τζιμ Τζόουνς ήταν ο παρανοϊκός ιεροκήρυκας, ιδρυτής και ηγέτης της αίρεσης «Ο Ναός του Ήλιου». Αφού πρώτα στρατολόγησε εκατοντάδες πιστούς, που απαρνήθηκαν τις οικογένειες και τα υπάρχοντά τους, τους οδήγησε στον καταυλισμό Τζόουνσταουν (στη ζούγκλα της Γουιάνα) και έβαλε σε εφαρμογή το άρρωστο σχέδιό του. Σε αυτό το μικρό  χωριό, όπου υποτίθεται ότι είχε στηθεί ένα πρότυπο κοινότητας η οποία απαρνιόταν τις συμβάσεις και τα υλικά αγαθά του έξω κόσμου, περισσότεροι από 900 φανατικοί υποστηρικτές του (μεταξύ των οποίων και 276 παιδιά) πείστηκαν ή αναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν πίνοντας υδροκυάνιο. Η ταινία Jonestown – The Life and Death of People’s Temple σκιαγραφεί το αινιγματικό προφίλ του Τζιμ Τζόουνς και κυριολεκτικά τσακίζει κόκαλα.

Αδόλφος Χίτλερ & Εύα Μπράουν

Τρόπος: Ήπιαν δηλητήριο, ενώ, επιπλέον, ο Χίτλερ αυτοπυροβολήθηκε στον κρόταφο
Ο υπέρτατος χασάπης Αδόλφος Χίτλερ και η επίσημη αγαπημένη του Εύα Μπράουν είναι σίγουρα το ιδανικό παράδειγμα προς αποφυγή. Μια μέρα πριν από την αυτοκτονία τους, και ενώ το Βερολίνο έπεφτε στα χέρια των Συμμάχων και του Κόκκινου Στρατού, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου μέσα στο καταφύγιο όπου είχαν κλειστεί μαζί με μια χούφτα αμετανόητους ναζί. Για την Εύα μία δόση υδροκυάνιο ήταν αρκετή. Ο Αδόλφος ήθελε να το σιγουρέψει και μετά το δηλητήριο αυτοπυροβολήθηκε στον κρόταφο. Τα πτώματά τους κάηκαν και αρκετό καιρό αργότερα η τέφρα τους πετάχτηκε κάπου στον ποταμό Έλβα.

Ντένις Γουίλσον

Τρόπος: Έκανε κατάδυση μεθυσμένος
Γρήγορα αυτοκίνητα, ηλιοκαμένα κορίτσια, μεγάλα κύματα και άφθονες δόσεις σερφ ήταν μερικά από τα βασικά θέματα των τραγουδιών των θρυλικών Beach Boys, του συγκροτήματος που έγινε συνώνυμο της Ανατολικής Ακτής της Αμερικής, εμπνέοντας γενιές και γενιές επίδοξων σέρφερ – και όχι μόνο. Με μπροστάρη τον Ντένις Γουίλσον, τα «Αγόρια της Παραλίας» ηχογράφησαν το Pet Sounds, ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία τους ήταν φθίνουσα. Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, αλλά, πάνω απ’ όλα, το σε πλήρη σύγχυση μυαλό του Ντένις τον οδήγησαν στην απομόνωση και σε ένα πραγματικά αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής. To 1983 βρέθηκε πνιγμένος, έχοντας κάνει κατάδυση αφού πρώτα είχε καταναλώσει ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα.

Άντονι Μπουρντέν

Τρόπος: Απαγχονισμός 

Ο εκκεντρικός Μπουρντέν άφησε την τελευταία του πνοή στη Γαλλία, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της σειράς του που παίζονταν στο CNN. Ο στενός του φίλος, διάσημος Γάλλος σεφ Ερίκ Ριπέρ, τον βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του απαγχονισμένο καθώς κρεμάστηκε με τη ζώνη από τη ρόμπα του. Ο διάσημος και πολυταξιδεμένος σεφ είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την αυτοκτονία. Η σύντροφός του Άσια Αρτζέντο δημοσίευσε στο Twitter ένα άρθρο που επισημαίνει τις 19 φορές που ο Άντονι Μπουρντέν είχε μιλήσει για την αυτοκτονία τα τελευταία 18 χρόνια. «Ποτέ δεν ήξερα αυτή την εμμονή του» σχολίασε η ίδια.

Ρόμπιν Γουίλιαμς 

Τρόπος: Απαγχονισμός 

Δια απαγχονισμού αυτοκτόνησε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ενώ το νεκρό σώμα του εντοπίστηκε από στενό συνεργάτη του. Τις αιτίες που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή αποκάλυψε η χήρα του ηθοποιού στην εκπομπή «Good Morning America» του τηλεοπτικού δικτύου ABC λίγο καιρό μετά την δυσάρεστη είδηση. Η Susan Williams είπε: «Δεν σκότωσε η κατάθλιψη τον Ρόμπιν… Όλο αυτό τον χρόνο προσπάθησα να καταλάβω τι ακριβώς τον σκότωσε, με τι “παλεύαμε”», είπε η χήρα του ηθοποιού και εξομολογήθηκε ότι έπασχε επίσης από άνοια με σωμάτια του Λούι, μια ασθένεια που προκαλεί σταδιακή έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. «Αν ο Ρόμπιν ήταν τυχερός, μπορεί να ζούσε ίσως για άλλα τρία χρόνια. Και θα ήταν σκληρά χρόνια. Και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ήταν ακινητοποιημένος». Η χρόνια κατάθλιψή του είχε επιστρέψει, συνοδευόμενη και από παράνοια. Γνώριζε ότι θα έχανε τις νοητικές λειτουργίες του και θα έμπαινε σε κλινική για νευρολογικές εξετάσεις, «τον τελευταίο μήνα δεν άντεχε άλλο, ήταν σαν να είχε σπάσει ένα φράγμα».