Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο στο χώρο του Large Cap, δηλαδή στην ελίτ των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων της χώρας, τον FTSE 25, όσο και στον Mid Cap που φιλοξενεί τις είκοσι της μεσαίας αποτίμησης, που κατά τεκμήριο είναι και ο χώρος που «τροφοδοτεί» τον Large Cap με τις καινούριες, ανερχόμενες αξίες.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών όλα τα τελευταία χρόνια, η ενισχυμένη παρουσία ξένων επενδυτών, αλλά και οι προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική επανόδου του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, άρα στη μεγάλη «πίτα» κεφαλαίων, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στους δείκτες, οι οποίοι λειτουργούν ως επενδυτικές «πυξίδες» για πληθώρα χαρτοφυλακίων.

Σημειώνεται πως η επιτροπή αξιολόγησης της ΕΧΑΕ για το ποιες μετοχές θα εισαχθούν ή θα αφαιρεθούν από το δείκτη FTSE 25 θα συγκληθεί το Μάιο, η περίοδος «ζυγίσματος» θα είναι ολόκληρος ο Απρίλιος, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Αποφύγετε τις ευρωπαϊκές μετοχές

Μικρό καλάθι για αλλαγές στον FTSE 25

Σε ό,τι αφορά τις θρυλούμενες αλλαγές στον FTSE 25, σίγουρη είναι η εισαγωγή της μετοχής του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών που με κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ πλασάρεται (με σημερινά δεδομένα) στη 12η θέση στον Large Cap, οπότε δικαιωματικά στην προσεχή αναθεώρηση θα εισαχθεί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, μια μετοχή για να εισαχθεί στον FTSE 25, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ελάχιστο δείγμα γραφής τις 30 συνεδριάσεις, να έχει 15% διασπορά, αλλά και να δείξει ρευστότητα (liquidity) πάνω από 20%.

Παράλληλα, με το νέο αναθεωρημένο κανονισμό, πλέον ως δείγμα γραφής δεν λαμβάνεται η τελευταία συνεδρίαση της προθεσμίας, αλλά ολόκληρος ο μήνας, έτσι ώστε να αποφεύγονται το… έντεχνο ρετουσάρισμα και μανιπουλάρισμα.

Πρόκειται για μια πολύ σωστή (νέα) διάταξη, σαφώς πιο αντικειμενική και πιο αντιπροσωπευτική.

Βεβαίως, η απορία όλων είναι γιατί αυτή η διάταξη, άργησε τόσο πολύ να εφαρμοστεί! Η κοινή λογική της αγοράς, αυτό υπαγορεύει!

Σημειώνεται πως η περίοδος της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE γίνεται δύο φορές το χρόνο, με τις εξεταζόμενες περιόδους να είναι από την 1η Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου και τη δεύτερη από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου.

Έτερη μετοχή του Mid Cap που έχει πιθανότητες να εισαχθεί στον FTSE 25 στην προσεχή αναθεώρηση είναι η Intrakat, η οποία έχει ανέβει πολλές… πίστες την τελευταία διετία, άμα της εξαγοράς από την ομάδα των εφοπλιστών.

Με αποτίμηση σήμερα τα 831 εκατ. ευρώ, ξεπερνά ήδη τέσσερις μετοχές του Large Cap, Quest Συμμετοχών (606 εκατ.), ΕΥΔΑΠ (607 εκατ.), Autohellas (675 εκατ.) και Σαράντης (786), εντούτοις, όπως λέει ο κανονισμός, για να εισαχθεί στο δείκτη, θα πρέπει να έχει φτάσει την 20η θέση του Χ.Α.

Intrakat: Τα ξένα funds, η είσοδος στους δείκτες MSCI, FTSE Russel και ο FTSE 25

Η Intrakat και τι ισχύει με τις αλλαγές

Με τα σημερινά δεδομένα, η Intrakat είναι στην 21η θέση του Χ.Α., οπότε θα έχει ενδιαφέρον όλη η «μάχη» που θα γίνει εντός του Απριλίου.

Για να εισαχθεί μια μετοχή στον FTSE 25, δεν αρκεί να έχει ξεπεράσει την τελευταία του εν λόγω δείκτη, αλλά να έχει μπει μέσα στις είκοσι πρώτες.

Ομοίως, για να εκπέσει μια μετοχή από τον FTSE 25 δεν αρκεί μόνο να την ξεπεράσει κάποια μετοχή της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά θα πρέπει να πέσει στην 31η θέση του Χ.Α.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Quest Συμμετοχών που είναι η τελευταία στον Large Cap με αποτίμηση 606 εκατ. ευρώ, είναι στην 28η θέση του Χ.Α. καθώς την ξεπερνούν από τον Mid Cap οι Intrakat, Intralot και ΟΛΠ.

Δηλαδή, αν και μετά το πέρας του Απριλίου, οι ισορροπίες παραμείνουν ως έχουν σήμερα, τότε δεν θα υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή πριν της εισαγωγής του ΔΑΑ στον FTSE 25 που είναι πάνω από την 20η θέση, οπότε αναγκαστικά η τελευταία του Large Cap, εν προκειμένω η Quest ή η ΕΥΔΑΠ, θα περάσει στον Mid Cap.

Η ΕΧΑΕ επιλέγει να θέτει αυστηρότερα κριτήρια εισαγωγής – αλλά και διαγραφής – από το δείκτη FTSE 25, καθώς αποτελεί ένα δείκτη στον οποίο βασίζονται πολλές συναλλαγές διεθνούς ενδιαφέροντος και δεν είναι καλό να γίνονται συχνές αλλαγές, δηλαδή να αλλάζει το μωσαϊκό και η σύνθεσή του συχνά.

Παρόμοιες «σφικτές» διατάξεις εφαρμόζονται και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: