Η Lockheed Martin, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να εγκαινιάσουν τα βιομηχανικά έργα στην ΕΑΒ και να γιορτάσουν την παράδοση του πέμπτου αεροσκάφους της ΕΑΒ που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση F–16 “Viper”.
«Οι επιτυχίες που έχουμε δει στο πρόγραμμα F–16 της ΠΑ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανδρών και γυναικών επί πολλά χρόνια. Η σημερινή τελετή επιβεβαιώνει πως όταν συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, μπορούμε να προσφέρουμε ικανότητες που ενισχύουν την ειρήνη, τις συμμαχικές συνεργασίες και μας επιτρέπει να παραμείνουμε συλλογικά μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Γκρεγκ Ούλμερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics.
Μέσω των δραστηριοτήτων βιομηχανικής συνεργασίας που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F–16 της ΠΑ, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την ΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αναβάθμισης του F–16 “Viper”.
Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin έχει χρηματοδοτήσει συνολικά περισσότερα από 210 εκατ. δολάρια σε δραστηριότητες της ΕΑΒ, γνωστές ως έργα της Συμφωνίας Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI), που επικεντρώνονται στη βελτίωση και ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων και των υποδομών της ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F–16 σε διαμορφώσεις “Viper”, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την κατασκευή αεροκατασκευών καθώς τη συντήρηση και γενική επισκευή (Maintenance Repair and Overhaul).
Η Lockheed Martin έχει, επίσης, συμβόλαια με την ΕΑΒ για εργασίες κατασκευής υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών F–16 και C–130 και τεχνική βοήθεια. Τα προγράμματα της Lockheed Martin έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 350 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ από το 2021, τις περισσότερες σε μία δεκαετία.
«Αυτά τα προγράμματα SSI όχι μόνο υλοποιήθηκαν εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, αλλά επέτρεψαν σε όλους μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, να ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές, να δημιουργούμε μια βάση τεχνογνωσίας στον τομέα της αεροδιαστημικής και να θέτουμε σε κίνηση, οικονομική δραστηριότητα και τεχνικές γνώσεις που θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Ούλμερ.
Δυνατότητες του F–16 “Viper”
Το αναβαθμισμένο F–16 που παραδόθηκε στην ΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής περιλαμβάνει νέες δυνατότητες που το καθιστούν το πιο ικανό στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων:
- Ραντάρ APG–83 AESA
- Νέος Computer Modular Mission (MMC–7000AH), ADT, IDM
- ΝΕΕΣ ΟΘΟΝΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΒΑΘΡΟΥ
- Νέο APX–126 AIFF με δυνατότητα mod 5
- Διασύνδεση SNIPER, SASSM και PaveWay II
- Δυνατότητα LINK–16
Συνολικά, 83 αεροσκάφη της ΠΑ θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση “Viper”. Η συνεργασία της Ελλάδας με τα F–16 άρχισε τον Νοέμβριο του 1984, με την πρώτη σύμβαση, με την ονομασία Peace Xenia I, να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 1987. Τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται στην Ελλάδα, το 1989. Από τότε, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F–16.
Εκτός από τις αναβαθμίσεις των F–16 V, η Lockheed Martin συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΑΒ και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβάθμιση επιπλέον αεροσκαφών F–16 BLOCK 50 σε νεότερες διαμορφώσεις με ενημερωμένο υλικό, λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα.
Διαβάστε ακόμη: