Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό καθώς ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2023, επεκτείνοντας την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία στην εξουσία.

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, στον απόηχο της νίκης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Το νόμισμα άγγιξε για λίγο τα 20,0608 έναντι του δολαρίου γύρω στις 11 π.μ. το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα, ξεπερνώντας το χαμηλό που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Βρέθηκε και στις 20,0913 έναντι του δολαρίου.

«Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης του αξιώματος του Ερντογάν μετά τις εκλογές», δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Brendan McKenna.

Ο αναλυτής της Wells Fargo προβλέπει ότι η λίρα θα φτάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ των 23 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 το επόμενο έτος.

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Αναμένει ότι τα ανορθόδοξα πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν σε ισχύ στο μέλλον.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού αντί να τιθασεύει τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι ο κύριος δείκτης της Κωνσταντινούπολης, ο Turkey ISE National 100 κέρδισε περίπου 4,31%. Τα CDSs, που μετρούν το κόστος της ασφάλισης της έκθεσης στο τουρκικό χρέος, επίσης αυξήθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα