Ο πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα υψηλός τον Απρίλιο, ενισχύοντας δυνητικά τις πιθανότητες να παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μετρητή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και την οποία παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο οποίος μετρά μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών και προσαρμόζεται για αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα, εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,7%, 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το αναμενόμενο, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, το βασικό PCE αυξήθηκε επίσης κατά 0,4% και σημείωσε άνοδο 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υψηλότερο από το ποσοστό 4,2% τον Μάρτιο.

Παρά το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρήθηκαν καλά και το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε.

Η έκθεση έδειξε ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% για τον μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα επιταχύνθηκε κατά 0,4%.

Και τα δύο νούμερα αναμενόταν να αυξηθούν κατά 0,4%.

Οι αυξήσεις των τιμών κατανεμήθηκαν σχεδόν ομοιόμορφα, με τα αγαθά να αυξάνονται κατά 0,3% και τις υπηρεσίες κατά 0,4%. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν λιγότερο από 0,1% ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 0,7%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 2,1% και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,5%, μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι ΗΠΑ γέρνουν πίσω προς μια οικονομία εστιασμένη στις υπηρεσίες.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ενέργεια υποχώρησε 6,3%.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 13-14 Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα