Αυτό που συμβαίνει κατά το τελευταίο εξάμηνο και γνωρίζει μεγάλη έξαρση από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τις τράπεζες, είναι το γεγονός ότι οι διαχειριστές κόκκινων δανείων, απαιτούν από τις τράπεζες, που αναχρηματοδότησαν μεγάλα δάνεια επιχειρήσεων, μετά την άνοδο των επιτοκίων για να μη “σκάσουν” είτε να τα πάρουν πίσω είτε να καλύψουν την αδυναμία πληρωμής από τους υπόχρεους.

Ουσιαστικά, οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα funds προειδοποιούν τις τράπεζες για “σκάσιμο” εκατοντάδων δανείων και απειλούν με επιστροφή τους και πέναλτι κατά των τραπεζών, αν δεν υπάρξει λύση στο ακανθώδες αυτό θέμα!

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν έχουν πλέον παρά ελάχιστα περιθώρια, καθώς το χρήμα ακρίβυνε και για αυτές, αλλά παράλληλα δεν θέλουν να ανοίξει μια τέτοια υπόθεση και να αποτελέσει μόνιμη πρακτική από τους διαχειριστές και παράλληλα να αναδειχθεί σε μία νέα πληγή για τις ίδιες, επανάληψη της παλιάς, προ της πώλησης των δανείων στα πακέτα του “Ηρακλή”, που παρέχουν κρατικές εγγυήσεις.

Αλλά και το Δημόσιο, αρνείται κάθε συζήτηση επί του θέματος που θέτουν οι servicers, καθώς ουσιαστικά καλείται να αυξήσει τις εγγυήσεις του, για να μην υπάρξουν ρωγμές στο εγχείρημα και νέα μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και τις επιχειρήσεις, που μπορεί κάλλιστα να συμπεριλάβει και χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες.

Οι εκπρόσωποι των διαχειριστών πιέζουν και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οποιαδήποτε ανατροπή της σημερινής εύθραυστης ισορροπίας στον τομέα των “κόκκινων” δανείων, θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, καθώς θα έθετε κινδύνους για την οριστική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς λείπει ακόμα η απαραίτητη τρίτη αναβάθμιση, αυτή του οίκου Fitch, την 1η Δεκεμβρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα των εξελίξεων όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν μια λύση, που θα ικανοποιεί, όσο αυτό είναι δυνατό, τους διαχειριστές πρωτίστως και τις υπόχρεες επιχειρήσεις, για να μην καταρρεύσουν, αλλά ταυτόχρονα και να μην τιναχτεί στον αέρα όλο το οικοδόμημα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και η επιστροφή μεγάλου αριθμού παρόμοιων δανείων στη διαχείριση των τραπεζών είτε συναινετικά είτε εκβιαστικά, αλλά στην περίπτωση αυτή οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα πρέπει να ξεσκονίσουν πολύ καλά το αγγλικό δίκαιο, πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση…

Διαβάστε ακόμη: