Οι τιμές του πετρελαίου φαινόταν ότι θα έκλειναν θετικά την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας επισκιάζουν τα σημάδια της περιορισμένης προσφοράς.

Η άνοδος των τιμών των επτά εβδομάδων, που στηρίχθηκε από τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των Συμμάχων (OPEC+), ήταν το μεγαλύτερο σερί και για τους δύο δείκτες αναφοράς φέτος.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 18% και το αργό West Texas Intermediate (WTI) κατά περισσότερο από 20% τις επτά εβδομάδες που έληξαν στις 11 Αυγούστου, με τις τιμές να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και μήνες.

Οι δείκτες αναφοράς απώλεσαν τμάημα των κερδών αυτών αυτήν την εβδομάδα, υποχωρώντας περισσότερο από 3%.

Οι τιμές άλλαξαν ελάχιστα την Παρασκευή. Το αργό Brent υποχώρησε 21 σεντς στα 83,91 δολάρια το βαρέλι στις 10:33 ώρα Ελλάδας, ενώ το WTI υποχώρησε 9 σεντς στα 80,3 δολάρια το βαρέλι.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θεωρείται κλειδί για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία ήταν υποτονική, αποδυναμώθηκε από τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα δραστηριότητα των εργοστασίων και τον προβληματικό τομέα ακινήτων, εγείροντας ανησυχίες ότι το Πεκίνο δεν θα επιτύχει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του 5% χωρίς ουσιαστικά μέτρα τόνωσης.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα λόγω των ισχυρών εξαγωγών και των ρυθμών διύλισης. Τα εβδομαδιαία προϊόντα που προμηθεύτηκαν, αντιστοιχούν στη ζήτηση, αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο..

Η Κίνα έκανε επίσης μια σπάνια άντληση από τα αποθέματα αργού πετρελαίου τον Ιούλιο, την πρώτη φορά σε 33 μήνες που βυθίστηκε σε αποθήκες.

Διαβάστε ακόμη: