Σήμερα (06/06), ο κ. Τουγκεντχάτ ανέφερε ότι η Κίνα έκλεισε «αστυνομικά τμήματα» που αναφέρθηκαν σε τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε, δεν αποκάλυψε καμία παράνομη δραστηριότητα από το κινεζικό κράτος, σε αυτούς τους χώρους.

Στο παρελθόν, η Μεγάλη Βρετανία είχε τονίσει ότι οι αναφορές για αδήλωτα αστυνομικά τμήματα στη χώρα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικές» και πως κάθε εκφοβισμός υπηκόων τρίτων χωρών στο βρετανικό έδαφος από την Κίνα ή άλλα κράτη, δε θα γινόταν αποδεκτός.

Η βρετανική αστυνομία ερεύνησε τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Safeguard Defenders”, ότι τέτοια αστυνομικά τμήματα λειτουργούσαν σε τρεις τοποθεσίες εντός της χώρας, σημείωσε ο κ. Υπουργός σε γραπτή δήλωση προς το κοινοβούλιο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουμε εντοπίσει κανένα στοιχείο παράνομης δραστηριότητας εκ μέρους του κινεζικού κράτους σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία· εκτιμούμε ότι η αστυνομία και ο δημόσιος έλεγχος είχαν κατασταλτικό αντίκτυπο, σε τυχόν διοικητικές λειτουργίες που μπορεί να υπήρχαν».

Τον Απρίλιο, ομοσπονδιακοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνέλαβαν δύο κατοίκους της Νέας Υόρκης, επειδή φέρεται να διαχειρίζονταν κινεζικό «μυστικό αστυνομικό τμήμα» στην περιοχή της Τσαϊνατάουν στο Μανχάταν. Η Κίνα είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται «στις συκοφαντίες των Ηνωμένων Πολιτειών». Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι γνώριζε περίπου εκατό τέτοιους σταθμούς, σε όλον τον κόσμο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι υπάρχουν κέντρα, εκτός Κίνας, τα οποία διευθύνονται από ντόπιους εθελοντές, όχι Κινέζους αστυνομικούς και στοχεύουν να βοηθήσουν τους Κινέζους πολίτες να ανανεώσουν έγγραφα και να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη: