Αποτελεί την κατασκευαστική εταιρεία που έχει ανέβει τις περισσότερες… πίστες τα τελευταία χρόνια, μπαίνοντας όχι μόνο στη μεγάλη κατηγορία του κλάδου, αλλά πλέον, μετά και την εξαγορά της Άκτωρ, πλασάρεται στη δεύτερη θέση των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας.

Ο λόγος για την Intrakat, η οποία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δύο αυξήσεις κεφαλαίου τα τελευταία δυόμισι χρόνια και έχει γεμάτη τη φαρέτρα της πλέον με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Πλέον, έχει δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με ανεκτέλεστο κοντά στα 5 δισ. ευρώ και ισχυρή μετοχική ομάδα.

Ο όμιλος Intrakat έχει επικέντρωση σε πέντε κύριους πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης, που είναι τα κατασκευαστικά έργα υποδομής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, η αξιοποίηση ακινήτων αλλά και η διαχείρισης Απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία.

Εξάρχου: Υπαρκτό το ενδεχόμενο απώλειας πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για τα μεγάλα έργα

Η ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Κεντρική αιχμή στην ανάπτυξη και στην προσπάθεια εξασφάλισης σταθερών χρηματοροών για τα επόμενα πολλά χρόνια αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για τον όμιλο Intakat, ενώ σε αυτόν τον τομέα θα είναι και οι επόμενες εξαγορές της εισηγμένης.

Η εταιρεία είναι ήδη σε συζητήσεις για την απόκτηση έτοιμων έργων ΑΠΕ που λειτουργούν και έχουν εξασφαλισμένες ταρίφες και τους επόμενους μήνες αναμένονται σημαντικά νέα.

Έχοντας μεγάλη δύναμη ρευστότητας, λόγω της ισχυρής μετοχικής βάσης, αλλά και λόγω των κινήσεων που έγιναν την τελευταία διετία με τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου και τις εκδόσεις ομολόγων, ο όμιλος έχει τακτοποιήσει και εξορθολογήσει το χρηματοοικονομικό του προφίλ.

Όπως τονίστηκε στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις τομείς που θα επικεντρωθεί ο όμιλος τα επόμενα χρόνια, είναι στις κατασκευές, στις παραχωρήσεις και στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat Αλέξανδρο Εξάρχου, η εταιρεία επιδιώκει ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητές της και με βάση την Ελλάδα και τη Ρουμανία, στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων όπου οι κατασκευές θα είναι το 40% του κύκλου εργασιών, οι ΑΠΕ το 30% και τα έργα ΣΔΙΤ επίσης 30%.

Όμως, όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, «το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ όπου ο όμιλος στοχεύει να αποκτήσει νέα έργα αποδοτικά, με έμφαση στα υβριδικά και την αποθήκευση.

ΔΕΗ και Intrakat

Άκρως κομβική η συμφωνία με τη ΔΕΗ

Δίνοντας το στίγμα του πόσο καθοριστικός είναι ο ενεργειακός τομέας για την ανάπτυξη των εργασιών και της ευρύτερης επιρροής της Intrakat, ο CEO του ομίλου τόνισε πως «η συμφωνία με τη ΔΕΗ ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης σημασίας από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ».

Επισήμανε πως μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ η Intrakat αποκτά έναν ισχυρό εταίρο για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με την Επιχείρηση θα προσφέρει στον όμιλο ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο μέλλον.

Ανέφερε πως η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί εξασφαλίζει την εταιρεία, αφού εκτός από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα και θα ενισχύσει τη χρήση 2024, η εταιρεία εξασφαλίζει την κατασκευή των έργων χωρίς να επιβαρύνεται χρηματοοικονομικά.

Σημειώνεται ότι στο 2024 θα ενισχυθεί η κερδοφορία της Intrakat κατά 24 εκατ. ευρώ, από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έργα ΑΠΕ ή σε εξαγορά έργων μαζί με τη ΔΕΗ.

Η Ρουμανία

Όσον αφορά το εξωτερικό, μόνο η Ρουμανία ενδιαφέρει τον όμιλο και αν και εφόσον βρεθεί κάποια επενδυτική ευκαιρία, τότε θα την αξιοποιήσει.

Σημείωσε πως η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή τεσσάρων μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Γεωστρατηγική και γεωοικονομικά κρίσιμη αγορά

Σύμφωνα με την άποψη του management της Intrakat, η Ρουμανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει.

Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Intrakat έκανε ευρεία αναφορά στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να αναταχθούν τα εργοτάξια της ΑΚΤΩΡ σε Ρουμανία και Ελλάδα, η οποία κατέστη εφικτή σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και οδήγησε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της θυγατρικής έναντι των αρχών, κυρίως στην Ρουμανία.

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο και νέες εξαγορές στην Ελλάδα

Οι στόχοι για το 2026

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, στόχος της Intrakat είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ, ενοποιημένο μεικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων(EBTIDA), ύψους 7,5%.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούμε ότι έως τότε, θα έχουμε ενισχύσει την κατασκευαστική μας δυνατότητα με εξαγορές που σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Εξάρχου και διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν συμπληρωματικές, μικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

Ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι στόχος της Intrakat είναι να διατηρεί σταθερά ένα ανεκτέλεστο περί τα 5 έως 7 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για τις δύσκολες εποχές».

Διαβάστε ακόμη