Η πρωτοβουλία ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων υλοποιείται σε συνεργασία με MKO και κοινωνικές οργανώσεις, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ενάντια στην κλιματική κρίση και την αναζήτηση πρωτότυπων λύσεων.
Πρόκειται για ένα δυναμικό πλέγμα ενεργειών, στο οποίο χρησιμοποιούνται ανοιχτά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική εκμάθηση και άλλα ψηφιακά «εργαλεία», ώστε να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες κινήσεις για την ενημέρωση και τις δράσεις, αναφορικά με το κλίμα.
Η Google έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών ρύπων σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων και της αλυσίδας λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων και των υλικών προϊόντων, έως το 2030.
«Ωστόσο, στα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, με τον φιλόδοξο στόχο να λειτουργούμε με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, έως το τέλος της δεκαετίας», ανέφερε αρχικά η εταιρεία.
Η προσπάθεια προς την αναζήτηση καθαρής ενέργειας παγκοσμίως, όχι μόνο συμβάλλει στην απανθρακοποίηση, αλλά «πρασινίζει» και τα τοπικά δίκτυα στα οποία λειτουργούμε, επιδρώντας θετικά στην ευρύτερη περιοχή.
«Όταν, όμως, πρόκειται για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος με το μέγεθος και τη σημασία της κλιματικής αλλαγής, πετυχαίνουμε περισσότερα όταν δουλεύουμε μαζί.
Για τον λόγο αυτόν, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μας, ώστε να προσφέρουμε σε όλους πρόσβαση σε κλιματικά δεδομένα. Πόλεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το “Environmental Insights Explorer”, για καλύτερη επίγνωση των δεδομένων, μεταξύ άλλων, σχετικά με τους ρύπους, την προοπτική αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και την ποιότητα της ατμόσφαιρας», επισημάνθηκε εν συνεχεία.
«Οι πελάτες μας χρησιμοποιούν τα καινοτόμα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο Google Cloud, όπως το Carbon Footprint, που βοηθά τις εταιρείες να μετρήσουν με ακρίβεια το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές, χάρη σε δεδομένα σχετικά με το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών τους, βρίσκοντας φερειπείν στους χάρτες ποια πτήση έχει χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα ή ποια είναι η καλύτερη από άποψη εξοικονόμησης καυσίμων», τονίσθηκε από τον οργανισμό.
Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα γίνονται δεκτές στο g.co/climatechallenge. Οι οργανισμοί που θα επιλεγούν, θα ανακοινώνονται σταδιακά εντός του τρέχοντος έτους, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των έξι πρότζεκτ, σύμφωνα με την πολυεθνική.