Ο Αλεξέι Ναβάλνι «έστρεψε» σήμερα (09/06) τα βέλη του στις εταιρείες Google και Meta, επειδή διέκοψαν τη διαφήμιση, κάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα βήμα που «υπονόμευσε την αντιπολίτευση και συνεπώς ήταν ένα δώρο στον Ρώσο Πρόεδρο».

Ο Ναβάλνι παρουσιάζει επανειλημμένα τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα δυστοπικό κράτος, το οποίο διοικείται από κλέφτες και εγκληματίες, όπου το λάθος θεωρείται σωστό και οι δικαστές είναι στην πραγματικότητα εκπρόσωποι μίας καταδικασμένης χώρας, με κυρίαρχο γνώρισμα την ανομία.

«Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από το κράτος για να συλλαμβάνονται αντιφρονούντες, όμως παράλληλα, δίδει επίσης την ευκαιρία να φθάσει κανείς στην αλήθεια», ανέφερε σε γραπτή του ομιλία στη σύνοδο κορυφής για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη.

«Το διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτουμε τη λογοκρισία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Google και Meta, σταματώντας τη διαφήμισή τους στη Ρωσία, στέρησαν από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να διεξάγει αντιπολεμικές εκστρατείες, κάνοντας ένα μεγαλειώδες δώρο στον Πούτιν», συμπλήρωσε.

Αμφότεροι οι όμιλοι διέκοψαν τη διαφήμιση που στόχευε σε χρήστες στη Ρωσία τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης για την εκούσια επιστροφή του στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δύση.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει κάθε ισχυρισμό του Ναβάλνι αναφορικά με τον Πούτιν, όπως ακριβώς και εκείνον ότι η Ρωσία τον δηλητηρίασε.

Ο Ναβάλνι, πρώην νομικός, γνωστός για περισσότερο από μία δεκαετία εξαιτίας των αναφορών του στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον τρόπο διακυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου, επεσήμανε ότι οι τιτάνες της Silicon Valley έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα.

«Θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι πραγματικά ουδέτερες πλατφόρμεςκαι εάν οι χρήστες στις δημοκρατίες θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες με εκείνους στις καταπιεστικές κοινωνίες.

«Πώς θα πρέπει το διαδίκτυο να αντιμετωπίζει τις κυβερνητικές οδηγίες, δεδομένου ότι η Νορβηγία και η Ουγκάντα φαίνεται να έχουν ελαφρώς διαφορετικές ιδέες για τον ρόλο του διαδικτύου και της δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο Ναβάλνι.

«Αγαπάμε την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να ζούμε σε μία ελεύθερη κοινωνία της πληροφορίας. Ας σκεφθούμε λοιπόν, πώς θα εμποδίσουμε τους κακούς να χρησιμοποιήσουν την κοινωνία της πληροφορίας για να οδηγήσουν τα έθνη τους και όλους εμάς στον Μεσαίωνα», κατέληξε.