Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επισήμως το αίτημα της Πολωνίας να διαπραγματευθεί επανορθώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές λόγω του πολέμου έχει κλείσει και η γερμανική κυβέρνηση δε σκοπεύει να εκκινήσει διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αφού παρέλαβε την επίσημη απάντηση του Βερολίνου.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον διακανονισμό των χρεών που προέκυψαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή την περίοδο 1939 – 1945», προσέθεσε το Υπουργείο. Οι πολωνικές αξιώσεις ανέρχονται σε 1.3 τρισ. ευρώ.

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει. Αυτό, αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», επισημάνθηκε στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, στις 03/10.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί «έχασαν» τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, ενώ, η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι.

Το 1953, η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήθελε να αποτρέψει ανάλογα αιτήματα για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίαςπαραιτήθηκε από κάθε αίτημα για επανορθώσεις. Το σημερινό κυβερνών κόμμα θεωρεί τη συμφωνία άκυρη, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Διαβάστε ακόμη: