Την εβδομάδα που έληξε στις 13 Απριλίου, ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια, πιάνοντας νέα επίπεδα ρεκόρ στα 8,965 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με δυο λόγια ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα υψηλά του Μαρτίου.
Εάν πραγματικά είχε λάβει αποφασιστική δράση κατά του πληθωρισμού, το λεγόμενο balance sheet θα μειωνόταν, δε θα φούσκωνε κι άλλο. Η εποχή του QE δεν έχει τελειώσει και δε σκοπεύει να τελειώσει, όπως είχαμε αναλύσει ήδη 1-2 χρόνια πριν.
Παρ’ όλη τη συζήτηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και για συρρίκνωση του ισολογισμού της, η Fed συνεχίζει να δημιουργεί πληθωρισμό και να επεκτείνει τον ισολογισμό της.
Στα τέλη Μαρτίου, φαινόταν ότι η Fed είχε τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση. Μεταξύ 21 Μαρτίου και 28 Μαρτίου, το ύψος του ισολογισμού της μειώθηκε αλλά στη συνέχεια άρχισε εκ νέου να αυξάνεται, στην αρχή λίγο και την περασμένη εβδομάδα κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν δούμε το γράφημα, φαίνεται ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει επιβραδυνθεί, αλλά η επέκταση του ισολογισμού της Fed δεν έχει σταματήσει.
Ενώ μας έχει πει ότι από τις αρχές Μαρτίου, η ποσοτική χαλάρωση έχει τελειώσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δεν θα έπρεπε να έχουμε αύξηση του ισολογισμού της Fed, εν μέσω ιστορικά υψηλού πληθωρισμού κι αφού όλοι οι αξιωματούχοι της Fed, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο και μας λένε, ότι προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αν η Fed είχε πράγματι ως κύριο στόχος την τιθάσευση του πληθωρισμού, που βρίσκεται πλέον στο ιστορικό υψηλό του 8.5%, θα είχε αρχίσει κιόλας να μειώνει τον ισολογισμό της.
Αλλά δεν το έχει κάνει. Και δεν το έχει κάνει, γιατί γνωρίζει ότι αν το κάνει θα πλήξει ολόκληρη την οικονομία.
Ο επικείμενος πόλεμος κατά του πληθωρισμού θα είναι ο χειρότερος που έγινε ποτέ. Για να δούμε στην προοπτική, ο ισολογισμός της Fed ήταν στα 4,16 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020, όταν άρχισε η πανδημία.
Αυτό ήταν το υψηλότερο του επίπεδο από το χαμηλό των 3,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπου είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Fed εγκατέλειψε τελικά την ποσοτική σύσφιξη επειδή υπήρχαν κλυδωνισμοί στις χρηματιστηριακές αγορές και επιδείνωση στην οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα ομόλογα του αμερικανού Δημοσίου που αγόρασε η Fed κατά τους πρώτους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης μετά την οικονομική κρίση του 2008 παραμένουν ακόμη στον ισολογισμό της — και έχουν προστεθεί ομόλογα κάποιων τρισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον.
Και υποτίθεται ότι πιστεύουμε πως η Fed θα συρρικνώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της αυτή τη φορά; Φαίνεται απίθανο. Προς το παρόν δεν έχει τελειώσει καν το tapering.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ η Fed μιλά για καταπολέμηση της πυρκαγιάς του πληθωρισμού, εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού.
Η περαιτέρω αύξηση του ισολογισμού της Fed σημαίνει ότι εξακολουθεί να ασκεί επεκτατική νομισματική πολιτική. Μέχρι στιγμής, η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό είναι σκέτα λόγια, όχι πράξη.