Την εκτίμηση ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.

«Εάν η οικονομία δεν επιβραδύνει και αν, ειδικότερα, δεν έχουμε μια αρκετά σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης, τότε θα δείτε κάτι που θα μπορούσε να πάει σημαντικά υψηλότερα, στο εύρος 4% συν», είπε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Goldman Sachs: Η Fed θα εκπλήξει με γενναία αύξηση επιτοκίων

Όπως σημείωσε δεν πρόκειται για προσδοκία της Goldman, ενώ προειδοποίησε ότι θα απαιτηθεί «εξαιρετική εργασία» από τη Fed για να επιτευχθεί μια ήπια προσγείωση εν μέσω του θερμότερου πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών και της ισχυρότερης αγοράς εργασίας από τη δεκαετία του 1950.

«Το βασικό μας σενάριo είναι ότι μέχρι τα μέσα του 2023 θα είμαστε λίγο πάνω από το 3%, αλλά υπάρχουν προφανώς κίνδυνοι γύρω από αυτό», είπε στην ίδια συνέντευξη.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον περασμένο μήνα σε ένα εύρος 0,25% έως 0,5% και σημείωσε στην πρόβλεψή της με dot-plot ότι αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια στο 1,9% έως το τέλος του 2022 και στο 2,8% έως το τέλος του 2023.

Goldman Sachs: Η Fed θα εκπλήξει με γενναία αύξηση επιτοκίων

«Ο στόχος για τη Fed είναι να επιφέρει μια σταδιακή σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών διαφορετικά δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους που έχουν, που που είναι να σταθεροποιήσουν την οικονομία κοντά στην πλήρη απασχόληση αλλά όχι σε κατάσταση υπερθέρμανσης», είπε ο Hatzius.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε 7,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, το μεγαλύτερο από το 1982. Ο στόχος πληθωρισμού 2% της Fed βασίζεται σε ένα ξεχωριστό μέτρο, τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αυξήθηκε 6,4% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 3,6% τον περασμένο μήνα, καθώς οι εργοδότες πρόσθεσαν 431.000 θέσεις εργασίας.