Η ελβετική ωρολογοποιία Swatch Group κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης της Μαλαισίας για κατάσχεση ρολογιών στο χρώμα του ουράνιου τόξου που γιορτάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT, σε μια πράξη που η εταιρεία λέει ότι έχει βλάψει τη φήμη της.

Η ομοφυλοφιλία είναι έγκλημα στη Μουσουλμανική πλειοψηφία της Μαλαισίας και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενη μισαλλοδοξία εναντίον της κοινότητας των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των queer (LGBTQ) της χώρας.

Τον Μάιο, οι αρχές της Μαλαισίας κατέσχεσαν ρολόγια από τη «συλλογή Pride» της Swatch λόγω της παρουσίας των γραμμάτων «LGBTQ» στα ρολόγια, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών κατέσχεσαν «παράνομα» 172 ρολόγια από 16 καταστήματα, ανέφερε η Swatch σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 24 Ιουνίου στο ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από την Malay Mail, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο της Μαλαισίας.

Οι ειδοποιήσεις κατάσχεσης που κοινοποιήθηκαν στη Swatch περιέγραφαν ότι τα ρολόγια είχαν στοιχεία ή προωθούν τα δικαιώματα LGBTQ και ότι ενδεχομένως παραβιάζουν τη νομοθεσία της Μαλαισίας, είπε η εταιρεία.

Τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα ρολόγια, τα οποία έχουν συνδυασμένη λιανική αξία 64.795 ringgit (14.250,05 $), δεν περιείχαν την επιγραφή «LGBTQ», είπε η Swatch σύμφωνα με το Reuters.

Η Swatch ζητά αποζημίωση και την επιστροφή των ρολογιών, λέγοντας ότι η ικανότητά της να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα έχει «κινδυνεύσει σε μεγάλο βαθμό» από τις κατασχέσεις.

Η Swatch Group δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχολιάζει τις τρέχουσες νομικές υποθέσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών της Μαλαισίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση στις 20 Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα