Η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Οκτώβριο έπληξε την Τετάρτη την επενδυτική ψυχολογία απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τους δείκτες από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν μόλις πριν από δύο ημέρες, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve ίσως αναγκαστεί να επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει την τρέχουσα ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε μουδιασμένα και με τους επενδυτές να κινούνται στο χθεσινό ήπια πτωτικό τέμπο, εστιάζοντας στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σταδιακά οι πωλητές διεύρυναν το προβάδισμά τους έναντι των αγοραστών, καθώς το γεγονός πως ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών αύξησε τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναλάβει ταχύτερα δράση για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανόδου των τιμών, αυξάνοντας τα επιτόκιά της νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,9%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν την ετήσια αύξηση στο 5,9%, με άνοδο 0,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Πρόσθετες πιέσεις στις μετοχικές αξίες άσκησε και η αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων που πήραν την ανιούσα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, πλήττοντας κυρίως τους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε αυτές τις μεταβολές τεχνολογικούς τίτλους.

Ρεκόρ στη Wall St: Ξεπέρασε τις 4.700 μονάδες ο S&P

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε στο 1,560% σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό της από τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ η απόδοση του αμερικανού 30ετούς εκτινάχθηκε στο 1,920%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο “άλμα” από τις 12 Μαρτίου του τρέχοντος.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι δείκτες της Wall Street υπέστησαν σημαντικές απώλειες σήμερα και απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν τη Δευτέρα, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν μάλιστα τη χειρότερη μέρα τους εδώ και πέντε εβδομάδες

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε σήμερα 240,04 μονάδες ή 0,66% και έκλεισε στις 36.079,94 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,81% και τερμάτισε στις 4.647,26 μονάδες, που είναι η χειρότερη επίδοσή του από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τις ισχυρότερες πιέσεις, πάντως, δέχθηκε σήμερα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που σημείωσε πτώση 263,8 μονάδες ή 1,66%, για να κλείσει στις 15.622,70 μονάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τις 4 Οκτωβρίου οπότε έγραψε απώλειες 2%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 12 έκλεισαν με κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες τερμάτισαν στο “κόκκινο”. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Merck (1,57%), Visa (1,19%) και Johnson & Johnson (1,08%), ενώ αντίθετα των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Salesforce (-3,24%), Nike (-3,20%) και Apple (-1,92%).