Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, πάγωσε στην κυριολεξία τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και τους βουλευτές, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία προεξοφλούσαν εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη σκοπιμότητα της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας.
Το Μαξίμου για να δικαιολογήσει την απόφαση του πρωθυπουργού διέρρεε σενάρια για τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τη χώρα, το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τουρκική προβοκάτσια.
Οι ίδιες πηγές αναφέρονταν και στο ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές με τη Μόσχα στο κρίσιμο διάστημα να κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
Βέβαια ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε θέση. Πάντα υποστήριζε την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η δέσμευση που ανέλαβε στη Βουλή και μια μέρα αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξη να μην αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ρευστή.
Δεν αποκλείεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα μια σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα να οδηγήσουν αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές και τότε ο πρωθυπουργός θα είναι εκτεθειμένος.
Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έδωσε ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι αν οι κάλπες στηθούν τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευε να υποστεί μεγάλη ήττα στις πρώτες εκλογές και πανωλεθρία στις δεύτερες.
Γιατί όταν την πρώτη Κυριακή η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ άγγιζε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, τότε στη δεύτερη αναμέτρηση με την αποσυσπείρωση που θα προκαλούσε η ήττα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κινδύνευε με Βατερλό.
Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκ του ασφαλούς την προσφυγή σε εκλογές ξεχνώντας ότι ενίοτε τέτοια αιτήματα γίνονται αποδεκτά…
Το ερώτημα που τίθεται πλέον πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση ένα δύσκολο χειμώνα χωρίς να υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος.
Οι πληθωριστικές τάσεις, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο.
Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εμφανίζουν συμπτώματα αποσταθεροποίησης.
Με δεδομένο ότι όλοι προεξοφλούν ένα βαρύ και ασήκωτο χειμώνα οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνη περιπέτεια για τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία έχει αποθρασύνει κάποιους διαπλεκόμενους παράγοντες, οι οποίοι απεργάζονται σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τρεις ισχυροί παράγοντες της διαπλοκής παίζουν τα ρέστα τους για τη συγκρότηση μιας αδύναμης συμμαχικής κυβέρνησης στην οποία κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι.
Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούν να χειραγωγήσουν και να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιβάλλει τους όρους που αυτοί επιθυμούν σε μια συμμαχική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στην οποία πρωθυπουργός θα είναι προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης που επιμένει να διαφοροποιείται σε κρίσιμα ζητήματα.
Οι παράγοντες της διαπλοκής δεν θα είχαν αντίρρηση και για μια συμμαχική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό το σενάριο δεν τους βγαίνει, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει.
Βέβαια σε περίπτωση κατά την οποία η οικονομική κρίση στη διάρκεια του χειμώνα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τότε δεν αποκλείεται να αναστηθεί και ο νεκρός ΣΥΡΙΖΑ.