Αναμφισβήτητα η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ μέχρι τώρα και μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.

Παρόλο που η καθαρά επιχειρηματική της πορεία και οι παραγωγικές της επιδόσεις είναι μια χαρά, η ΔΕΗ έχει επωμιστεί το βάρος από την κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην κρίση. Σίγουρα πρέπει να γίνεται και αυτό, αλλά το θέμα είναι ποιος θα στηρίξει και τους επενδυτές-μετόχους της ΔΕΗ που βλέπουν τα χρήματα που εμπιστεύθηκαν στην μετοχή μίας υγιούς επιχείρησης να λιγοστεύουν.

Η μετοχή έκλεισε κάτω από τα 9 ευρώ, στα 8,31 ευρώ, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 1,66%.

Πάντως έμπειρα οικονομικά στελέχη λένε πως τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021 θα βοηθήσουν πολύ στη βελτίωση της κατάστασης. Άλλωστε τον Δεκέμβριο τα μερίδιά της ΔΕΗ αυξήθηκαν φτάνοντας στο 64,19%, από 63,43% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΔΕΗ δεν είναι πλέον μια αμιγώς κρατική επιχείρηση, άσχετα εάν τη διοίκησή της τη διορίζει το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει περίπου 34% των μετοχών δηλαδή το λεγόμενο blocking minority.

Συνεπώς πρέπει να ενδιαφέρεται για αυτούς που την εμπιστεύονται και τη συντηρούν, δηλαδή τα εκατομμύρια των πελατών της αλλά και τις πολλές χιλιάδες των μετόχων της μεγάλων, μεσαίων και μικρών.
Επίσης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε ενδιάμεση φάση πλήρους παραγωγικής αναδιάρθρωσης, αφού από την εποχή του λιγνίτη, περνάει σταδιακά και μέχρι το 2030 στην εποχή των ΑΠΕ (κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών) με ενδιάμεσο σταθμό το (πανάκριβο σήμερα) φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ, ο ρόλος της και η μετοχή της

Όλα αυτά είναι δύσκολα στοιχήματα, που δεν μπορούν να επιτευχθούν προς όφελος και της εθνικής οικονομίας, εάν η ΔΕΗ υποχρεώνεται να παίζει το ρόλο «εταιρίας κοινωνικής και πολιτικής αλληλεγγύης» αποκλειστικά και μόνο.

Άλλο πράγμα είναι η εταιρία κοινής ωφέλειας και η ΔΕΗ είναι τέτοια αφού κατέχει μερίδιο αγοράς αρκετά πάνω από το 50% (είναι μνημονιακή υποχρέωση να πέσει σε αυτό το ποσοστό που δεν τηρείται λόγω κρίσης) και άλλο να σηκώνει η κατ’ όνομα και μόνο, ιδιωτική ΔΕΗ όλα τα βάρη της ενεργειακής κρίσης με άμεση ή έμμεση κυβερνητική παρότρυνση, την οποία η διοίκησή της ακολουθεί. Τα επίχειρα αυτού του δυσεπίλυτου σταυρόλεξου τα βλέπουμε στην πορεία της μετοχής που βρίσκεται σε τρικυμία.

Πολλοί αντιλέγουν φέρνοντας ως παράδειγμα την γαλλική EdF (τη γαλλική ΔΕΗ δηλαδή) που με εντολή Μακρόν σηκώνει αυτή την εποχή πολλά κοινωνικά βάρη.

Η ΔΕΗ, ο ρόλος της και η μετοχή της

Εδώ όμως υπάρχουν βασικότατες διαφορές.

Όπως η Γαλλία είναι μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση, πληθυσμό, ΑΕΠ, πολιτικοστρατιωτική δύναμη, οικονομικές-παραγωγικές δυνατότητες και ευρύτερο κύρος, έτσι και η EdF είναι πολύ μεγαλύτερη από τη…δική μας ΔΕΗ και αντέχει πολύ περισσότερο σε παροχές.

Επίσης να επισημάνουμε πως το γαλλικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική ΔΕΗ, πάνω από 80%, συνεπώς η EdF είναι ισχυρός βραχίονας του γαλλικού Δημοσίου απόλυτα μονοπωλιακός.

Η ΔΕΗ είναι πλέον εταιρία με κύριο αλλά όχι βασικό μέτοχο το Δημόσιο και με καμιά 15αρία ανταγωνιστές από τους οποίους οι 5-6 είναι καθετοποιημένοι (δηλαδή έχουν και δικές τους μονάδες παραγωγής ή μεγάλη εισαγωγική δυνατότητα) άρα είναι ισχυροί αντίπαλοι. Ανα πάσα στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να χάσει μερίδια όπως συμβαίνει τώρα στην Κρήτη.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η παραγωγική δομή των 2 εταιριών. Η EdF βασίζεται σε συντριπτικό ποσοστό στην πυρηνική ενέργεια από την εποχή του στρατηγού Ντε Γκώλ ενώ οι σχετικά λιγοστές ΑΠΕ της, λειτουργούν καθαρά συμπληρωματικά.

Άρα δεν έχει σχεδόν καμία εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που εδώ και 6 μήνες διέλυσε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αντίθετα, η ΔΕΗ υποφέρει από την εισαγόμενη κρίση.

Συμπέρασμα: καμία σύγκριση μεταξύ γαλλικής ΔΕΗ που ασκεί κοινωνική πολιτική και…ελληνικής ΔΕΗ που έχει και πελάτες και μετόχους – επενδυτές να φροντίσει.

Θέλει το ελληνικό Δημόσιο με την ευρύτερη έννοια να στηρίξει τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά μέσω χαμηλών τιμολογίων της ΔΕΗ; Ας πριμοδοτήσει τη ΔΕΗ ως εταιρία έχουσα ισχυρή θέση στην αγορά και με τη σειρά της, η ΔΕΗ ας πριμοδοτήσει τα νοικοκυριά (μιλάμε ανεξάρτητα από τις ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις) ώστε να έχουν ακόμη φθηνότερα τιμολόγια.

Γίνεται ήδη κάτι αντίστοιχο στη Φινλανδία με έγκριση των Βρυξελλών.

Πάντως για να λέμε και κάποια ευχάριστα που έρχονται, μαθαίνουμε ότι η ΔΕΗ θα στηρίξει τις επόμενες ημέρες επενδυτικό συγκρότημα με μεγάλες άκρες στο εξωτερικό.

Οι αναλυτές του συγκροτήματος λένε πως φταίει η μακρά διεθνής αναταραχή στην αγορά ενέργειας και η μεγάλη αύξηση του κόστους στην αγορά χονδρικής, αλλά η ΔΕΗ παραμένει υγιής και ισχυρή. Αλλωστε αυτή η αναταραχή κάνει τα νοικοκυριά να επιστρέφουν στη ΔΕΗ και να τη βλέπουν ως απάνεμο λιμάνι σε μια εποχή ανασφάλειας.