Οι εντυπωσιακές αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank αποτέλεσαν πέρυσι, μαζί με την ΔΕΗ, τα success stories του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Οι ξένοι επενδυτές κατέδειξαν στην πράξη την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια Χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε placements, αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και αποκρατικοποιήσεις φιλέτων του δημοσίου, που κατά κοινή ομολογία «έπιασαν καλά λεφτά» άνω των προσδοκιών, όπως η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της Εγνατίας οδού!

Είναι επομένως προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα success stories της αγοράς κατά το 2022 σχετίζονται με τις αποφάσεις του κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν σε κινήσεις δομικές, επιθετικές, με γνώμονα τη «μεγάλη εικόνα» και όχι τη διαχείριση του μικρόκοσμου του τραπεζικού συστήματος ή των συμφερόντων της επιχειρηματικής ζωής.

Υπό αυτή την έννοια, τα μεγάλα Success stories του 2022 συνδέονται με τις τράπεζες, που ξανακάνουν το χρηματιστήριο τραπεζοκεντρικό και τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις!

Σε πρώτο πλάνο αδιαμφισβήτητα μπαίνει η Εθνική, όπου η αποκρατικοποίηση της είναι ειλημμένη και μένει να διαφανεί στην πράξη ποιοι θα είναι οι νέοι βασικοί μέτοχοι που θα «κάνουν παιχνίδι» αποκτώντας μέρος ή όλο το μετοχικό πακέτο που θα διατεθεί από το ΤΧΣ!

Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό το ΤΧΣ θα διαθέσει το 30% των μετοχών της Εθνικής το οποίο προτεραιότητα να αποκτήσουν θα έχουν Άραβες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι, μέσα από επαφές της κυβέρνησης με τα κρατικά sovereign wealth funds στα οποία ηγούνται οι ηγέτες των αραβικών χωρών.

Και εναλλακτική επιλογή αποτελούν ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα και ισχυροί εφοπλιστές και επιχειρηματίες που εμπιστεύεται το Μαξίμου, όπως οι κ. Αθ. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου μεταξύ άλλων!

Χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός και των δύο επιλογών…

Ωστόσο, placement από το ΤΧΣ θα έχουμε και για την Τρ. Πειραιώς όπου η εμβληματική ιδιωτικοποίηση θα συνεχιστεί και φέτος, στο β’ εξάμηνο ασφαλώς!

Και θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάντα στο μυαλό της τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος θα προκύψει μέσα από συνένωση δυνάμεων και κεφαλαιακή ενίσχυση!

Το δεύτερο success story αναμφίβολα περνάει μέσα από την παραχώρηση της Αττικής οδού, από την οποία η κυβέρνηση αναμένει έσοδο που θα ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ!

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η ΓΕΚ Τέρνα προσέφερε 1,5 δις. ευρώ για την Εγνατία οδό, που ούτε στο κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκεται, ούτε τόσο μεγάλα κυκλοφοριακά φόρτη μπορεί ποτέ να έχει, τότε η Αττική οδός θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον τα διπλάσια!!!

Και στην κατεύθυνση αυτή ενισχύει και η προσφορά της Macquarie στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ!

Και στην κυβέρνηση ορθά λένε πως από τη στιγμή που το διεθνές fund έδωσε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή ποσοστό μειοψηφίας, 2,1 δις. ευρώ, χωρίς συμμετοχή στο μάνατζμεντ, για την Αττική οδό πόσα πρέπει να δώσει;

Αναμφίβολα το 2022 μας περιμένουν εκπλήξεις…. Και μετά βεβαιότητας δεν θα πλήξουμε…


Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, τα εγχώρια «συστήματα» και ο ρόλος του father Alex

Η ανάδειξη του ελληνοαμερικανού Τζωρτζ Τσούνη σε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, συνιστά μία ακόμη μεγάλη επιτυχία – δικαίωση του Radar.gr, που πρώτο και μόνο αποκάλυψε τόσο το όνομα του βασικού υποψηφίου, όσο και τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς και το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε μέχρι τελικώς η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπό τον κ. Μπόμπ Μενέντεζ, προσωπικό φίλο του ομογενούς επιχειρηματία, ανάψει οριστικά στις 12 Ιανουαρίου το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του στην Αθήνα!

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του νέου Αμερικανού πρέσβη πέρασε από 40 κύματα! Και μολονότι ο Τζορτζ Τσούνης υπήρξε προσωπική επιλογή του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, εντούτοις αμφισβητήθηκε από εχθρούς και …φίλους!

Ο περίφημος father Alex κατά κόσμον Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί σειρά ετών, μέχρι τον περασμένο Μάιο που ο νέος αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε δεκτή την παραίτηση του, έβλεπε στο εαυτό του (χωρίς πλέον εκκλησιαστικές υποχρεώσεις) τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Και έχοντας έγκαιρα γυρίσει την πλάστιγγα του ελληνικού λόμπι υπέρ του Μπάιντεν, απέκτησε πρόσβαση και επιρροή στον Λευκό οίκο!

Ωστόσο, όταν ο Father Alex, γνωστός για τις σχέσεις του στην Ελλάδα με επιχειρηματικούς και άλλους παράγοντες του πλούτου και της πολιτικής ισχύος, κατάλαβε ότι η υποψηφιότητα του δεν περπατάει, τότε φρόντισε έγκαιρα να «σπρώξει» την υποψηφιότητα Τσούνη, τον οποίο θεωρούσε ότι μπορεί να ελέγχει και να χειραγωγεί!

Λίγο καιρό όμως μετά, όταν κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ελλάδα συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να έχουν τον Τσούνη του χεριού τους, ούτε ο Fathef Alex μπορεί να τον ελέγξει και να τον κατευθύνει για λογαριασμό τους, άρχισαν την …πριονοκορδέλα χαρακτηρίζοντας τον …λίγο, μη επαρκή!!!

Όμως, για κακή τους τύχη, τόσο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και επέμειναν στην τοποθέτηση του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Όπως ευλόγως αντιλαμβάνεστε, ο father Alex (ο γιος του οποίου νταραβεριζόταν στη χώρα μας με τους καζινάδες της Hard Rock που έχασαν τον σχετικό διαγωνισμό για την άδεια του Ελληνικού και τώρα επέστρεψαν λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της από την Mohegan) από …υπονομευτής, μετατράπηκε και πάλι σε σύμμαχο και υποστηρικτή!

Ταυτοχρόνως, όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα μας έχουν «ρίξει γέφυρες» και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ποιος θα έρθει πιο κοντά στο νέο αμερικανό πρέσβη και θα αποσπάσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του.

Βλέπετε επί Πάιατ η πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας δεν άνοιγε εύκολα, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται παράπονα ως προς την στάση του Αμερικανού πρέσβη να έχει περιορίσει στενά τον κύκλο του, ιδίως μεταξύ των επιχειρηματιών!

Έτσι επομένως εξηγείται γιατί τα «συστήματα» και τα εξωθεσμικά «κέντρα» τρέχουν ήδη πίσω από τον Τζώρτζ Τσούνη…


Στο επίκεντρο ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς ότι εσχάτως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επιδεικνύουν ένα σοβαρό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου των πετρελαίων σε εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil.

Το ενδιαφέρον αυτό, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, είναι και γενικό αλλά και ειδικό!!!

Γενικό υπό την έννοια ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ξένοι θεσμικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους, πέραν των τραπεζών και στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα καλά βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου με τις σίγουρες αποδόσεις, την κεφαλαιακή ευρωστία, τη διανομή μερισμάτων!

Ειδικό υπό την έννοια, ότι ο κλάδος των πετρελαίων γίνεται hot, της μόδας, καθώς συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων θεσμικών επενδυτών!

Κατ’ αρχήν το βασικό ζήτημα, το πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου!

Δεύτερον και πολύ ουσιαστικό η αύξηση των τιμών διύλισης στις βιομηχανικές μονάδες των 2 μεγάλων εισηγμένων, καθώς η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα έχει αυξηθεί στον υπέρτατο βαθμό και κατ ‘ επέκταση η κερδοφορία εκτινάσσεται!

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, τα πετρέλαια μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο των επενδυτών, ξένων και Ελλήνων, θεσμικών και ιδιωτών!

Βεβαίως, για να ξέρουμε τι λέμε και για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, η κίνηση της αγοράς και των τιμών είναι συνάρτηση των εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας (μετάλλαξη Όμικρον, πρόωρες εκλογές) όσο και στο εξωτερικό (ξένα χρηματιστήρια, διεθνής συγκυρία, επιτόκια της FED και της ΕΚΤ)!


Η ΔΕΗ δεν είναι …EDF!

Δεν θα μπω σε τεχνικούς όρους και επιμέρους στοιχεία τζίρου, πωλήσεων και προοπτικών για να επιχειρηματολογήσω γιατί δεν πρόκειται ποτέ στην Ελλάδα, επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη και φιλελεύθερης προσέγγισης των πραγμάτων, να συμβεί στη ΔΕΗ ότι έγινε στην EDF, όπου η κυβέρνηση Μακρόν επέβαλε στην κρατική μεγαλύτερη παραγωγό ρεύματος στην Γαλλία να πωλήσει με μεγάλες εκπτώσεις πυρηνική ενέργεια σε μικρούς παρόχους – ανταγωνιστές ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει τα μικρά νοικοκυριά και τη βάση της γαλλικής κοινωνίας!

Και το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της EDF η οποία βρέθηκε με απώλειες έως και 25% ενδοσυνεδριακά!

Η πρώτη και μεγάλη διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και EDF είναι ότι η μεν πρώτη είναι πλέον ιδιωτική, με το δημόσιο να έχει περιοριστεί στο 34% ενώ η δεύτερη είναι κρατική με το ποσοστό του κράτους να αγγίζει το 80%!!!
Και τούτο σε απλά λόγια δεν δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να επιβάλουν τιμές πώλησης ή να επιτάσσουν βιομηχανίες!

Εκτός και αν …έχουμε πόλεμο ή ασύμμετρη απειλή ή απρόβλεπτη και μη ελεγχόμενη έκρηξη στην κοινωνία!

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης δηλαδή που επί της παρούσης δεν υφίστανται ούτε διαφαίνονται!

Η δεύτερη διαφορά είναι πως σε αντίθεση με την πολιτική Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τη ΔΕΗ ως έναν από τους ισχυρούς πόλους του Χρηματιστηρίου που προσέλκυσαν ξένους επενδυτές στη χώρα!

Η ΔΕΗ αντιπροσωπεύει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το πιο χαρακτηριστικό turn around story μιας κρατικής επιχείρησης που από την κατάρρευση, λεηλασία και επικείμενο κατακερματισμό της επί ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη επί ημερών ΝΔ σε απόλυτο κυρίαρχο της ενέργειας και πρωταγωνιστή των εξελίξεων!

Και το story αυτό η κυβέρνηση το πούλησε καλά στους ξένους, που με τη σειρά τους έδειξαν εμπιστοσύνη και μπήκαν στη ΔΕΗ αθρόα, ενώ η αποκρατικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ επέφερε έσοδο 2,1 δις!!!

Σε απλά λόγια η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά στα χέρια Μητσοτάκη, ένα πείραμα που πέτυχε και κατέδειξε στην πράξη πώς το ικανό μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, από εξυγίανση έως και ισχυρή κερδοφορία!

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται αντιληπτό ότι το ίδιο το success story της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομία και την αγορά, περνάει μέσα από την ΔΕΗ.

Και εκτός των άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πρόδιδε ποτέ την εμπιστοσύνη που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στην οικονομία, στη χώρα και στο Χρηματιστήριο, στηρίζοντας κάθε επενδυτική προσπάθεια, από αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων έως και διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης φιλέτων του Δημοσίου!