Η ΔΕΗ αποτελεί πλέον το απόλυτο success story στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με την καθοδήγηση του Γιώργου Στάση από το 2019.

Πριν από 5 χρόνια ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, σήμερα εξαγοράζει επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ετοιμάζεται να μπει στη Βουλγαρία. Στο ταμπλό αποτιμάτο τότε 292 εκατομμύρια, όσο μία από τις μονάδες φυσικού αερίου που έχει, σήμερα έχει ανέβει στα 4,7 δις!

Ο Στάσσης στοχεύει στο διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών του ομίλου, που από 1,5 δισ το 2023, εκτιμάται ότι θα αναρριχηθούν στα 1,7 δισ. το 2024, 2,3 δισ. το 2026 και 3 δισ. το 2030, αυξημένα κατά 100% σε σχέση με τα περσινά.

Το business plan για το διάστημα 2024-2026 που παρουσίασε ο CEO Γιώργος Στάσσης και το μάνατζμεντ του ομίλου στους ξένους αναλυτές στο Λονδίνο, είναι ένα ποσοτικό και ποιοτικό άλμα στην καθαρή ενέργεια, στα δίκτυα και στον κόσμο των πολλαπλών ενεργειακών λύσεων για τον καταναλωτή, από αντλίες θερμότητας μέχρι smart home, όχι όμως μέσα στα στενά εθνικά σύνορα, αλλά σε έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

Διαβατήριο για την επιτυχία είναι οι επενδύσεις των 9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 130% έναντι της τελευταίας τριετίας με συγκεκριμένους τομείς στόχευσης ώστε ο όμιλος ΔΕΗ να φτάσει EBITDA 2,3 δισ. το 2026 και 3 δισ. το 2030.

ΔΕΗ στο Λονδίνο: Στόχος για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και επενδύσεις 9 δισ.

Κύριος μοχλός ανάπτυξης οι ΑΠΕ

Ο κύριος κορμός της ανάπτυξης είναι οι ΑΠΕ, όπου θα διατεθεί το 44% των συνολικών επενδύσεων και στα δίκτυα που θα απορροφήσουν το 27%.

Οι ευέλικτες μορφές παραγωγής καταλαμβάνουν το 12%, οι οπτικές ίνες το 8%, και το υπόλοιπο μοιράζεται σε ψηφιοποίηση και ηλεκτροκίνηση.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που χτίζει για την επόμενη τριετία, ισχύος 8,9 GW, ένα από τα μεγαλύτερα στην ΝΑ Ευρώπη και η αναφορά του business plan στις συνέργειες από το άνοιγμα του βαλκανικού διαδρόμου, σημαίνουν ότι προσεχώς η ΔΕΗ θα πουλά σε μια τετραπλάσια αγορά από την ελληνική, όχι μόνο ποσότητες καθαρής ενέργειας, αλλά και λύσεις για τον καταναλωτή.

Η ΔΕΗ μετά και την εξαγορά στη Ρουμανία ελέγχει συνολικά 381.000 χλμ δικτύων και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής θα αυξηθούν κατά 16% σε ετήσια βάση έναντι της προηγούμενης τριετίας.

Ο όμιλος χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» χαρτοφυλάκια στη ΝΑ Ευρώπη, με στόχο για 8,9 GW το 2026 και βάζει πλώρη για να γίνει ηγετική δύναμη στη ΝΑ Ευρώπη, με επόμενο σταθμό, μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, από την οποία προσδοκά να αγοράσει 1,1 GW.

Το 2026, οι ΑΠΕ θα αντιστοιχούν στο 68% της εγκατεστημένης ισχύος της.

Ο λιγνίτης, το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο που συμμετείχε στο ενεργειακό του μείγμα με 15% πέρυσι, το 2026 μηδενίζεται.

Στο τέλος της τριετίας πρόκειται να έχει σβήσει και το τελευταίο λιγνιτικό φουγάρο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.

Η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Η νέα «Πτολεμαΐδα V», προφανώς θα αλλάξει καύσιμο.

ΔΕΗ mystore: Με τη μέθοδο franchise νέα καταστήματα ΔΕΗ

Η είσοδος στο διάδρομο των βαλκάνιων

Ο όμιλος, ως «εθνικός πρωταθλητής», μπαίνει πλέον στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων.

Είναι ο στρατηγικός διάδρομος που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, με πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά, κοντά στα 40 εκατομμύρια, δίχως περιορισμούς στις διασυνοριακές συναλλαγές, με την ηλεκτρική ενέργεια να πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Η ΔΕΗ θα εκμεταλλεύεται τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής, δημιουργώντας συνέργειες και ανοίγοντας μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερες τιμές και νέες επενδύσεις.

Με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου, εκμεταλλευόμενη τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Όταν δεν φυσάει στην Ελλάδα, θα φυσάει στη Ρουμανία, άρα γίνεται μονιμότερη η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του ομίλου, χαμηλώνοντας τα κόστη του: Στη Ρουμανία υπάρχουν 600 MW ΑΠΕ εν λειτουργία, που πρόκειται να γίνουν 1,3 GW ως το 2026. Στη γείτονα πάντα χώρα, το pipeline, των έργων, δηλαδή όσα είναι υπό κατασκευή σε διάφορα στάδια, ανέρχονται σε 6 GW μας λέει κορυφαίο στέλεχος του Ομίλου.

Στο δίκτυο, αφού οι μεγαλύτεροι όγκοι επιτρέπουν χαμηλότερες τιμές μέσα από συντονισμένες προμήθειες υλικού από τον ελληνικό και το ρουμανικό ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στη γείτονα είναι χωρισμένος σε γεωγραφικές περιοχές.

Εκεί, η ΔΕΗ ελέγχει πλέον το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική της χώρας. Αποτελεσματικότερα, θα γίνεται επίσης το hedging, καθώς η αντιστάθμιση κινδύνου επιτυγχάνεται καλύτερα με ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο σύνθετο portfolio από το σημερινό.

Στο φυσικό αέριο, η μητρική ΔΕΗ θα έχει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και αντίστοιχα η ρουμανική θυγατρική θα προμηθεύεται σε καλές τιμές ποσότητες LNG που φτάνει στα ελληνικά λιμάνια, σήμερα στη Ρεβυθούσα και στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιώργος Στάσσης πίστεψε στις προοπτικές της ΔΕΗ, προσέλαβε διευθυντικά στελέχη από την αγορά, όπως τον CFO Κώστα Αλεξανδρίδη που παρουσίασε χθες το οικονομικό σκέλος του business plan, και με τις κατάλληλες κινήσεις έστειλε το μήνυμα στις αγορές ότι το παιχνίδι γυρίζει, ώστε σταδιακά να αρχίσει να κτίζεται ένα στρώμα εμπιστοσύνης για την επιχείρηση.

Όταν ανέλαβε ο Στάσσης, η μετοχή είχε κάτω από 3 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 12,5 ευρώ.

Τα ΕBITDA του 2019 ήταν 333 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι έκλεισαν στο 1,5 δισ. και με το νέο επιχειρησιακό πλάνο εκτιμώνται στα 3 δισ. για το 2030.

Το 2019 η ΔΕΗ είχε σχεδόν μηδενική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ και ο στόχος είναι τα 8,9 GW το 2026. Αυξημένη κατά 256%. Το 2021, ο δείκτης μέτρησης ικανοποίησης των πελατών της ΔΕΗ βρισκόταν στο 3, σήμερα έχει ανέβει στο 53.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της ΔΕΗ: Ούτε οι ολιγάρχες, ούτε οι επιχειρηματίες της Ενέργειας, ούτε η Διαπλοκή - Ο παράγων - νταραβεριτζής του Τύπου, εκ του ασφαλούς, χωρίς ρίσκο…

Το κλειδί για την επιτυχία

Η ‘πράσινη’ ανάπτυξη, οι κινήσεις στα Βαλκάνια, η εξαγορά 1,1 GW στη Βουλγαρία, το ενεργειακό retail μέσω της Κωτσόβολος, μαζί με τον εκμοντερνισμό στα δίκτυα συνολικού πλέον μήκους 381.000 χλμ σε Ελλάδα και Ρουμανία, όλα αυτά εξηγούν γιατί μπαίνουν τόσο ψηλά οι στόχοι της κερδοφορίας.

Τα επιτεύγματα του μάνατζμεντ, που πιστώνεται τόσο ο CEO Γιώργος Στάσσης, όσο και το υπόλοιπο διοικητικό team, να πάρουν μια επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης και όχι μόνο να τη στήσουν στα πόδια της, αλλά να φτάσουμε να απαριθμούμε σήμερα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της στον βαλκανικό διάδρομο, κάνουν τους αναλυτές να μην αποκλείουν στο μέλλον ακόμη και μια νέα αναθεώρηση των στόχων.

Το γεγονός ότι ο όμιλος καταρρίπτει τους στόχους που ο ίδιος θέτει, όπως το γεγονός ότι το 2023 έκλεισε με EBITDA 1,5 δισ. ευρώ (το πλάνο του 2020 προέβλεπε για πέρυσι το πολύ 1,1 δισ.), κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και ο στόχος των 2,3 δισ. ευρώ του 2026 να επιτευχθεί νωρίτερα.

Ο προηγούμενος στόχος για το 2026 ήταν 1,7 δισ ευρώ, αλλά έρχεται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή για φέτος.

Η ΔΕΗ, απαλλαγμένη από την υποχρέωση που είχε μέσα στην ενεργειακή κρίση να δεσμεύει μεγάλο τμήμα ρευστότητας για παν ενδεχόμενο, έχει μπει σε μια επιταχυνόμενη φάση ανάπτυξης και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε ξανά μια αναθεώρηση προς τα πάνω των μεγεθών το 2025.

Μεταξύ 2024 και 2026, θα φτάσει τα 8,9 GW από ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 68% της εγκατεστημένης της ισχύος, δηλαδή η μία στις τρεις παραγόμενες γιγαβατώρες θα είναι «πράσινη», καταλαβαίνει τι περιθώρια ανόδου υπάρχουν και με πόσο καλύτερους όρους θα δανείζεται, αυτή που κάποτε συγκαταλέγονταν στις πλέον ρυπογόνες στην Ευρώπη.

Η ΔΕΗ είναι το φωτεινό παράδειγμα σε πανεθνικό επίπεδο για το πώς η πολιτική βούληση, το σωστό μάνατζμεντ και το τέλος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού μπορούν να απογειώσουν μια ελληνική επιχείρηση ακόμη κι όταν είναι στενά συνυφασμένη με το δημόσιο μας λέει Έλληνας αξιωματούχος των Βρυξελλών.

ΔΕΗ: Οπτικές ίνες σε 14 περιοχές της Αττικής και επένδυση στις τηλεπικοινωνίες

Το βάρος και στα δίκτυα

Τα ηλεκτρικά δίκτυα πρόκειται να συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στο profitability, σε ποσοστό 45% και στα οποία θα δούμε σημαντικές επενδύσεις για τον εκμοντερνισμό τους.

Είναι τόσο σημαντικό το στοίχημα, ώστε οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής θα αυξηθούν κατά 16% σε ετήσια βάση έναντι της προηγούμενης τριετίας.

Εκτός του 51% του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα, ο όμιλος κατέχει στη Ρουμανία το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας.

Άνοδος στην κερδοφορία αναμένεται και από το σβήσιμο και του τελευταίου λιγνιτικού φουγάρου το 2026 που σημαίνει ότι η εταιρεία «καθαρίζει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εκπομπές CO2.

Από 23,1 εκατ. τόνους το 2019, θα φτάσει να έχει μόλις 5,9 εκατ. το 2026.

Και από 1,5 GW λιγνιτικών σήμερα μονάδων, το νούμερο θα έχει μηδενιστεί, χωρίς στην εξίσωση να υπολογίζεται η «Πτολεμαίδα V», η οποία αναμένεται να παραμείνει και μετά σε λειτουργία αλλά ως μονάδα στρατηγικής εφεδρείας.

Ρεύμα: H ΔΕΗ κυρίαρχος της λιανικής και τον Απρίλιο

Πεδίον δόξης λαμπρόν για ανάπτυξη και κερδοφορία

Στελέχη της ΔΕΗ πολύ κοντά στο Γιώργο Στάσση παρατηρούν: «Το πλέον σημαντικό στην περαιτέρω πορεία του Ομίλου είναι η πρόσβασή του στον στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων, που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ενιαία, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες (coupling), το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, άρα, όπως αναφέρει και το business plan, τα περιθώρια εμπορίας για τον όμιλο είναι τεράστια.

Αντί η ΔΕΗ και η ρουμανική θυγατρική της να αγοράζουν ρεύμα από τις εγχώριες αγορές, αμφότερες θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της πελατείας τους, πουλώντας, για παράδειγμα, η μία στην άλλη, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα κόστη.

Η συνέργεια στις ανανεώσιμες έχει εύρος και προοπτική, αφού όταν δεν φυσάει εδώ, θα φυσάει στη Ρουμανία ή στην Βουλγαρία (εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για 1,1 GW), άρα γίνεται μονιμότερη η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα του ομίλου, χαμηλώνοντας και πάλι τα κόστη του» και συνεχίζουν τα στελέχη της ΔΕΗ:

Συνέργειες υπάρχουν στο δίκτυο, αφού οι μεγαλύτεροι όγκοι επιτρέπουν χαμηλότερες τιμές μέσα από συντονισμένες προμήθειες υλικού από τον ελληνικό ΔΕΔΔΗΕ και τις τρεις ρουμανικές εταιρείες που έχει εξαγοράσει η ΔΕΗ. Ακόμη και το hedging θα μπορεί να γίνεται αποτελεσματικότερα, ενώ στο φυσικό αέριο, η μητρική ΔΕΗ θα έχει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και αντίστοιχα η ρουμανική θυγατρική της θα προμηθεύεται σε καλές τιμές ποσότητες LNG που φτάνει στα ελληνικά λιμάνια, σήμερα στην Ρεβυθούσα και αύριο στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: