Στήριξη στην κυβέρνηση, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας αποτελεί η επικαιροποιημένη έκθεση της Citigroup διά της οποίας αναθεωρεί μεταξύ άλλων τους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 από 4,1% που αρχικά προέβλεπε, σε 5,3% παρά την επέλαση της παράλλαξης Δέλτα και των επιπτώσεων που τούτη προκαλεί στον τουρισμό και τους λοιπούς τομείς της οικονομίας!

Η Citigroup είναι ένας ακόμη διεθνής οίκος που στην πράξη δείχνει την στήριξη του στην ελληνική οικονομία και έρχεται να προστεθεί στην Morgan Stanley που εσχάτως ενέταξε τη μετοχή της Alpha bank στο δείκτη MSCI, στην JP Morgan που σε έκθεση της προς τους καλούς πελάτες της αναφέρεται ευμενώς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου, αλλά και της Goldman Sachs που εμπράκτως μέσω της συντονιστικής της δράσης σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών ή διαγωνιστικές διαδικασίες (ΔΕΔΔΗΕ) καταδεικνύει τη δυνατότητα της να προσελκύει μεγάλους διεθνείς επενδυτές!

Υπό αυτό το πρίσμα, την ώρα τούτη που η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί ακόμη και με ακύρωση τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό, οι ξένοι στηρίζουν στον υπέρτατο βαθμό κυβέρνηση, οικονομία και Χρηματιστήριο, μολονότι οι μετοχές στη Λεωφόρο Αθηνών έχουν περιπέσει σε τέλμα, στασιμότητα και εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών που ευλόγως δημιουργούν ανησυχία.

Ωστόσο το μήνυμα που εξάγεται από τη στήριξη των ξένων είναι πως το έργο της κυβέρνησης έχει ανταπόκριση στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον και κυρίως, πως παρά την επέλαση της μετάλλαξης της πανδημίας, το τρένο της ανάκαμψης όχι μόνο δεν έχει χαθεί αλλά οι προσδοκίες είναι ακόμη υψηλότερες! Υπό προϋποθέσεις συμπληρώνω.

Διότι για να μορφοποιηθούν στην πράξη οι προβλέψεις των διεθνών οίκων προαπαιτείται συνέπεια στην κυβερνητική δράση, αφοσίωση στο κεντρικό σχεδιασμό χωρίς αποκλίσεις και εκπτώσεις, αποφασιστικότητα και αποφυγή λαθών!

Υπό το πρίσμα αυτό, η στήριξη των ξένων θα έχει απήχηση στο βαθμό που πάψει η πολυφωνία των υπουργών όπως των κύριων Άδωνι Γεωργιάδη και Χάρη Θεοχάρη που με δηλώσεις τους προκαλούν σύγχυση και αλαλούμ, και υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στην πράξη, όχι έτσι όπως τον κατευθύνουν Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και Χαρδαλιάς, με προσωπικές ατζέντες ή σπασμωδικές ενέργειες και αποφάσεις που λαμβάνονται εν θερμώ υπό το καθεστώς του πανικού ή εφαρμόζουν στην πράξη υπουργοί όπως οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης που αποδεικνύονται την ώρα τούτη (έστω με κομμένες αρμοδιότητες) κατώτεροι των περιστάσεων!

Η Μύκονος, το λοκντάουν και το λάθος μήνυμα!