search

MAIN STREET

Η χειρότερη χρονιά από το 2018 για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Τι φέρνει το 2023

Το 2023 να προδιαγράφεται επίσης δύσκολο για τις αγορές της Ευρώπης

Προς εβδομαδιαία κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές - Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια

Τη χειρότερη χρονιά από το 2018 αποχαιρετούν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το 2023 να προδιαγράφεται επίσης δύσκολο για τις αγορές, στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού, των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της νέας έκρηξης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αναμένεται να κλείσει το 2022 με πτώση 12%, τη χειρότερη επίδοσή του από την ετήσια πτώση 13% το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση έδωσαν ώθηση στις αμυντικές και πετρελαϊκές μετοχές, ενώ στον αντίποδα τα ακίνητα και οι λιανοπωλητές δέχθηκαν πιέσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό.

Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, οι δείκτες καταγράφουν απώλειες, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι περιορισμένος. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,8% στις 13.961 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,2% στις 7.498 μονάδες. Και τα δύο χρηματιστήρια θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα.

 

Δυσκολίες για τις αγορές και το 2023

Το νέο έτος είναι επίσης πιθανό να είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τουλάχιστον στην αρχή, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, συνεχίζοντας τον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2023 είναι αναπόφευκτη, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δηλώσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ύφεση, όπως έχει προβλέψει.

Καταλυτικός ο ρόλος της Κίνας, ανησυχία για νέες μεταλλάξεις covid

Στο επίκεντρο βρίσκονται και πάλι οι εξελίξεις στην Κίνα, με τις αγορές να βιώνουν ένα ντεζαβού, καθώς πρόκειται για τη βασική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αίρει τα αυστηρά μέτρα για την covid-19.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη των κρουσμάτων, τροφοδοτώντας ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιταλίας, να υιοθετήσουν υποχρεωτικές εξετάσεις και περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από την Κίνα, εξέλιξη η οποία ασκεί σημαντικές πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: